Pročitajte zašto je Poslanik Muhammed a.s. osvajao srca ljudi?

Muhammed a.s.
Koliko smo mi kao muslimani upoznati sa Poslanikom s.a.v.s., odnosno, da li mi stvarno volimo Poslanika onoliko koliko govorimo. Kroz opis izgleda Poslanika s.a.v.s., mozemo popraviti slijedjenje sunneta koji su vrlo lahki za upotrebu svakog dana.

Poslanik s.a.v.s. nije bio izrazito bijel niti izrazito crne puti, ni kovržave ni ravne kose i u starosti nije imao ni dvadeset sijedih dlaka u svojoj bradi, u predajama ashabi su govorili da nikad ljepšeg čovjeka nisu vidjeli.

Međutim, izgled Poslanika je u današnjem vremenu manje bitan u odnosu na njegovo ponašanje, odnos prema drugim ljudima, njegovo poštenje i blagost.

Ako bismo govorili o skromnosti života Poslanika, a.s. najbolji primjer je hadis u kojem se kaže da se u kući Poslanika za vrijeme njegovog života nije ječmeni kruh jeo dva uzastopna dana. Ovo dovoljno govori o skromnosti Poslanika, a.s. i koliko je on bio svjestan da je dunjaluk prolazan, iako je mogao imati sve što poželi, bio je zadovoljan minimumom.

Aiša, r.a., pripovijeda: "AIIahov Poslanik, a.s., nije govorio brzo kao sto vi govorite, nego mu је govor bio jasan i razgovijetan, zapamtio bi ga svako ko sjedi sa njim." Da li mi danas govorimo kao Poslanik, a.s, umjereno, bez visokih tonova, buke galame, da li smo razumljivi drugim učesnicima u konverzaciji?

Uvijek je bio nasmijan, kaže se da kada god je prošao pored nekoga, bio bi nasmijan, rijetko da su ga ashabi vidjeli ljutog. Po uzoru na njega, moramo da se u životu trudimo da širimo pozitivnu energiju putem osmijeha i dobročinstva prema drugima.

Mnogo je volio djecu, a puno pažnje je pridavao djeci bez roditelja, davao bi im poklone i igrao se sa njima. Njegovi unuci su mu se znali popeti na leđa dok je u namazu bio na sedždi, pa je on, iz neizmjerne ljubavi prema njima ostajao na sedždi sve dok njima ne dosadi da budu na njegovim leđima, često su ashabi pomišljali da mu se nije nešto desilo kada se toliko dugo zadržaba na sedždi. A danas vidimo mnoge primjere u porodicama kako roditelji nemaju dovoljnu ljubav prema svojoj djeci, i ne pridaju im dovoljno pažnje.

Poslanik a.s. je mnogo ibadetio, iako je bio Poslanik, pa su mu shodno tome oprošteni svi grijesi, međutim, govorio je :“Zar da ne budem zahvalan rob?“. Mnogo vremena je provodio u noćnom namazu, dok su drugi mirno spavali. Ovo je samo podsticaj nama da se natječemo u ibadetu, jer svaki čovjek ima grijehe, pa valja Allahu račun polagati, a kako da polažemo račun, bez dobrih dijela koja će Allahovom milošću, obrisati loša?

Enes b. Malik, r.a., pripovijeda: "AIIahov Poslanik, a.s., nije biо razvratnik, niti bestidnik, niti је vikao ро trgovima. Na zlo nije uzvracao zlom, nego је praštao i biо velikodušan." Zaista je ovo lijep primjer, jer danas na mnoga zla mi vraćamo na loš način, ne povodeći se za primjernom Poslanika, a.s. Naše zalaganje u znanje, edukaciju i ostale stvari koje su danas aktuelne, dovoljno bi oružje bili protiv neprijatelja islama, mnogo bolje od nepotrebnih rasprava na društvenim mrežama i sl.

Zaista, koliko god da kažemo o Poslaniku, a.s., malo je. Međutim, treba da se podsjećamo i da oživljavamo praksu Poslanika, jer je to zaista rješenje za sve današnje probleme nas muslimana. Napredak leži u znanju i istraživanju, a ne u priči. Da nas Allah uputi na pravi put, Amin.