Procurio "povjerljivi" dokument: Tinejdžerku seksualno napali i ubili pripadnici snaga bezbjednosti, vezali je lisicama i udarali pendrecima

r
"Počeo sam da šutiram i udaram, ali stvarno nisam znao da li udaram naše momke ili optuženu", rekao je jedan od osumnjičenih

Iransku tinejdžerku seksualno su napala i ubila trojica muškaraca koji rade za iranske snage bezbjednosti, navodi se u dokumentu koji je procurio, a koji su te snage napisale, piše BBC.

Taj medij navodi da im je to omogućilo da mapiraju šta se dogodilo 16-godišnjoj Niki Šakarami koja je nestala sa protesta protiv režima 2022. godine.

Njeno tijelo pronađeno je devet dana kasnije. Vlada je tvrdila da se ubila.

Pokušali sakriti istinu

BBC navodi da je predstavio navode iz izvještaja iranskoj vladi i njenoj Revolucionarnoj gardi, ali odgovor nisu dobili.

Pod oznakom "Vrlo povjerljivo", izvještaj rezimira saslušanje o Nikinom slučaju koje je održao Korpus garde islamske revolucije (IRGC) – bezbjednosne snage koje brane islamski establišment u zemlji.

Uključuje ono što piše da su imena njenih ubica i viših komandanata koji su pokušali da sakriju istinu.

Sadrži uznemirujuće detalje događaja u zadnjem dijelu kombija u kojem su snage bezbjednosti držale Niku.

Detalji uključuju da je jedan od muškaraca maltretirao dok je sjedio na njoj te da je, uprkos tome što je bila vezana lisicama, uzvratila, udarajući nogama i psujući što je, navodi se isprovociralo muškarce da je tuku pendrecima.

U opticaju su brojni lažni iranski zvanični dokumenti, pa je BBC proveo mjesece provjeravajući svaki detalj iz više izvora.

Njihova opsežna istraživanja pokazuju da papiri koje su dobili bilježe posljednje pokrete tinejdžerke.

O nestanku i smrti Nike Šakarami se naširoko izvještavalo, a njena slika je postala sinonim za borbu žena u Iranu za veće slobode.

Dok su se ulični protesti širili Iranom u jesen 2022. godine, njeno ime je uzvikivala bijesna zbog strogih pravila zemlje o obaveznom hidžabu.

Pokret "Žena, život, sloboda" pokrenut je samo nekoliko dana ranije smrću 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla od povreda zadobijenih u policijskom pritvoru prema misiji Ujedinjenih nacija (UN) za utvrđivanje činjenica nakon što je optužena da nije pravilno nosila hidžab.

U Nikinom slučaju, njena porodica je pronašla njeno tijelo u mrtvačnici više od nedjelju dana nakon što je nestala sa protesta.

Međutim, iranske vlasti su negirale da je Nikina smrt povezana s demonstracijama i, nakon sprovođenja sopstvene istrage, rekle su da je ona izvršila samoubistvo.

Neposredno prije nego što je nestala, Nika je snimljena uveče 20. septembra u blizini parka Laleh u centru Teherana, kako stoji na kontejneru i pali hidžabe. Drugi oko nje skandirali su "smrt diktatoru" - misleći na iranskog vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Hamneija.

Nekonvencionalno ponašanje

Demonstracije je pratilo nekoliko prikrivenih bezbjednosnih jedinica, navodi se u dokumentu.

Navodi se da je jedan od njih - Tim 12 - osumnjičio tinejdžerku "za vodstvo, zbog njenog nekonvencionalnog ponašanja i stalnih poziva mobilnim telefonom".

Tim je poslao jednog od svojih operativaca u masu, predstavljajući se kao demonstrant, da potvrdi da je Nika zaista jedan od vođa demonstracija.

Zatim je, prema prijavi, pozvao svoj tim da je uhapsi. Ali ona je pobjegla.

Njena tetka je ranije rekla za BBC Persian da je Nika te noći pozvala prijateljicu i rekla da je jure snage bezbjednosti. Prošlo je skoro sat vremena prije nego što je ponovo primijećena, navodi se u izvještaju, kada je privedena i ubačena u vozilo ekipe - neobilježeni kombi.

Nika je bila u zadnjem dijelu sa tri člana Tima 12 - Arašem Kalhorom, Sadegom Mondžazijem i Behruzom Sadegijem.

Njihov vođa Morteza Džalil bio je ispred sa vozačem. Grupa je tada pokušala da pronađe mjesto da je odvede, navodi se u izvještaju.

Pokušali su sa privremenim policijskim kampom u blizini, ali su odbijeni jer je bio prepun. Tako su nastavili do pritvorskog centra, udaljenog 35 minuta vožnje, čiji je komandant prvobitno pristao da primi Niku. Ali onda se predomislio. 

- Optužena (Nika) je stalno psovala i skandirala. U to vrijeme u stanici je bilo još 14 pritvorenica i moje mišljenje je bilo da bi ona mogla da uznemiri ostale. Bio sam zabrinuta da će izazvati nerede - rekao je on istražiteljima.

Morteza Džalil je ponovo kontaktirao svoj štab IRGC-a za savjet, kaže se u izvještaju, i rečeno mu je da se uputi u ozloglašeni zatvor Evin u Teheranu. Na putu je rekao da je počeo da čuje zvukove udara iza sebe koji su dolazili iz mračnog zadnjeg odjeljka kombija.
 

Čuo udarce

BBC piše "znamo šta je čuo, iz iskaza muškaraca koji su Niku čuvali pozadi".

Jedan od njih, Behruz Sadegi, rekao je da je Nika počela da psuje i viče čim su je vratili u kombi nakon što ju je pritvorski centar odbio. 

- Araš Kalhor joj je začepio usta svojim čarapama, ali je počela da se bori. Onda ju je Sadeg (Mondžazi) položio na zamrzivač i sjeo na nju. Situacija se smirila. Ne znam šta se desilo, ali poslije nekoliko minuta je počela da psuje. Nisam mogao ništa da vidim, samo sam čuo tuču i udarce - rekao je istražiteljima.

Ali Araš Kalhor je iznio dalje jezive detalje.

Kaže da je nakratko uključio lampu na telefonu i vidio da je Sadeg Mondžazi "stavio ruku u njene pantalone". Araš Kalhor je nakon toga rekao da su izgubili kontrolu. 

"On ne zna… ko je to (radio), ali je mogao da čuje… palicu kako udara optuženu (Niku)… "Počeo sam da šutiram i udaram, ali stvarno nisam znao da li udaram naše momke ili optuženu."

Ali Sadeg Mondžazi se suprotstavio izjavi Araša Kalhora, za koju je rekao da je motivisana profesionalnom ljubomorom. On je negirao da je stavio ruku u njene pantalone - ali je rekao da ne može poreći da se "uzbudio" dok je sjedio na njoj i dodirivao Nikinu zadnjicu. Rekao je da je to isprovociralo Niku - uprkos činjenici da su joj ruke bile vezane iza leđa - da ga ogrebe i trzne tako da je pao.

- Udarila me je nogom u lice, pa sam morao da se branim - rekao je.

Iz kabine kombija Morteza Džalil je naredio vozaču da stane. Otvorio je zadnja vrata i otkrio Nikino beživotno tijelo. Rekao je da joj je očistio krv sa lica i glave - "koji nisu bili u dobrom stanju".

Ovo odražava stanje u kojem Nikina majka kaže da je na kraju pronašla svoju kćerku u mrtvačnici, kao i Nikinu smrtovnicu - koju je dobio BBC Persian u oktobru 2022. - u kojoj se navodi da je ubijena od "višestrukih povreda izazvanih udarcima tvrdim predmetom".

Smrtonosni udarci

Vođa tima Morteza Džalil priznao je da nije pokušao da otkrije šta se dogodilo.

- Razmišljao sam samo kako da je prebacim i nikome nisam postavljao pitanja. Pitao sam samo: "Da li diše?" Mislim da je Behruz Sadegi odgovorio: "Ne, ona je mrtva."

S ubistvom na rukama, Džalil je pozvao štab IRGC-a po treći put. Tom prilikom je razgovarao sa višim oficirom, kodnog imena "Naim 16".
 

- Već smo imali smrtne slučajeve u našim stanicama i nisam želio da se broj poveća na 20. Dovođenje nje u bazu ne bi riješilo nijedan problem - rekao je Naim 16 istrazi.

Rekao je Džalilu da je jednostavno "izbaci na ulicu".

Džalil je rekao da su Nikino tijelo ostavili u mirnoj ulici ispod teheranskog autoputa Džadegar-e-Emam.

U izvještaju se zaključuje da je seksualni napad izazvao tuču u zadnjem dijelu kombija, a da su udarci Tima 12 izazvali Nikinu smrt.

- Upotrijebljena su tri pendreka i tri tasera. Nije jasno koji je od udaraca bio smrtonosan - navodi se.

Izvještaj je u suprotnosti sa narativom vlade o tome šta se dogodilo Niki. Skoro mjesec nakon njene sahrane, državna televizija je objavila rezultate zvanične istrage u kojoj se navodi da je Nika skočila sa zgrade.

U njemu se prikazuje CCTV snimak osobe za koju se tvrdi da je Nika ulazila u stambeni blok, ali je Nikina majka rekla za BBC Persian u telefonskom intervjuu da ne može "ni pod kojim okolnostima da potvrdi da je ta osoba Nika".

- Svi znamo da oni lažu - rekla je Nasrin Šakarami kasnije za BBC dokumentarac, govoreći o tvrdnjama vlasti o smrti demonstranata.

Istraga BBC nije se bavila samo sadržajem izvještaja, već i da li mu se može vjerovati. Ponekad se ustanovi da su dokumenta koja izgledaju kao zvanični iranski dokumenti lažna kao i drugi materijali koji kruže internetom.

Međutim, većinu ovih falsifikovanih dokumenata je lako uočiti jer se jasno razlikuju od zvaničnog formatiranja – prikazuju pogrešne razmake i zaglavlja slova, ili sadrže značajne gramatičke ili pravopisne greške.

Ona također mogu uključiti pogrešan zvanični slogan ili logo za godinu iz koje navodno potiču, ili anahroni naslov za vladinu agenciju ili odjeljenje, naprimjer.

Drugi pokazatelj je jezik koji ne odgovara veoma specifičnom stilu koji obično koriste iranska zvanična tijela.

Dokument na koji se usredotočila istraga BBC sadržao je nekoliko takvih nedosljednosti. Naprimjer, policija "Naja" koja se citira u izvještaju bila je u to vrijeme poznata kao "Faraja". Stoga, da bi dodatno provjerili vjerodostojnost dokumenta, BBC ga je dao bivšem iranskom obavještajnom oficiru koji je vidio stotine legitimnih.

Pozvao je arhivu IRGC-a - koristeći zvaničnu šifru koja se svakog dana izdaje višim obavještajnim oficirima u Iranu - da provjeri da li dosije predmeta, navodno dio ovog izvještaja zaista postoji i o čemu se radi. Dobio je potvrdu da jeste, i da je broj izvještaja pokazao da je dio predmeta od 322 stranice o antivladinim demonstrantima 2022.

BBC navodi da iako nikada ne mogu biti 100 posto sigurni, ovo im je dalo povjerenje da je istinit.

Njegov jedinstveni pristup IRGC-u BBC-u je također pomogao da "ispegla" još jednu misteriju - identitet "Naima 16", čovjeka koji je rekao timu da baci Nikino tijelo. Bivši obavještajac je to učinio tako što je uputio još jedan poziv - ovog puta nekome unutar iranskog vojnog aparata. Rečeno mu je da je "Naim 16" pozivni znak za kapetana Mohameda Zamanija, koji služi u IRGC-u.

Krvavi obračun

To ime je navedeno kao jedno od prisutnih na petosatnom saslušanju o Nikinoj smrti koje je sažeto u izvještaju. Optužbe je BBC iznio IRGC-u i iranskoj vladi. Nisu odgovorili. Muškarci odgovorni za Nikinu smrt, koliko BBC zna, nisu kažnjeni.

Naznaka zašto bi to mogao biti slučaj može se naći u samom dokumentu. Svi članovi Tima 12 - koji su bili na saslušanju - navedeni su u izvještaju, a desno od njihovih imena je grupa kojoj pripadaju - "Hezbolah".

Ovo se odnosi na iransku paravojnu grupu Hezbolah, koja nije povezana sa istoimenom libanskom grupom. Njegove članove koristi IRGC, ali ponekad djeluju van njene nadležnosti, kao što se u izvještaju potvrđuje.

- Pošto su gore navedene osobe pripadale snagama Hezbolaha, praćenje ovog slučaja mimo dobijanja neophodnih obaveza i bezbjednosnih garancija nije bilo moguće - navodi se.

S druge strane, oficir IRGC-a Naim 16 dobio je pismenu opomenu, dodaje se.

Snage bezbjednosti su tokom iranskog pokreta "Žena, život, sloboda" ubile čak 551 demonstranta, od kojih većinu iz vatrenog oružja, prema misiji UN za utvrđivanje činjenica. Protesti su utihnuli poslije nekoliko mjeseci zbog krvavog obračuna snaga bezbjednosti. Uslijedilo je zatišje u aktivnostima iranske moralne policije, ali je ranije ovog mjeseca počelo novo suzbijanje kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Među uhapšenima je i Nikina starija sestra Aida.

 

Foto : Youtube