Prodanović: Traju opstrukcije, ima diskriminacije, ali će se izbori održati

.
Neke politke rade protiv legitimiteta hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH i to je diskriminacija, rekao je

 

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se trebalo raspravljati o prijedlogu izmjena Izbornog zakona nije održana. Brojne su reakcije. Gost Dana uživo bio je delegat SNSD-a Lazar Prodanović.

- Ne sjećam se kada nije bilo kvoruma, a da su Bošnjaci ti koji nisu došli - kaže na početku Prodanović.

Volume 0%

 

Ne želi komentarisati odluku Suda

SNSD optužuje SDA za blokade koji već mjesecima blokira rad državnih institucija, a Prodanović je mišljenja da probleme treba rješavati dijalogom i u institucijama BiH, a ne blokadama.

Prijedloge o promjeni Ustava i Izbornog zakona u BiH koji su ponudili akteri pregovora sa međunarodnim medijatorima neće proći, mišljenja je.

- Neke politke rade protiv legitimiteta hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH i to je diskriminacija. Treba rješavati naša pitanja. Da se svaki građanin kandiduje je prihvatljivo za mene kao prijedlog izmjene Izbornog zakona - kaže Prodanović.

Rekao je da vjeruje da će se Opći izbori u oktobru ove godine održati i da vjeruje da neće biti opstrukcija u finansiranju izbora. Dodao je da ne želi komentarisati odluku Suda da su članovi CIK-a legitimno izabrani, iako su to SNSD i HDZ dovodili u pitanje.

Suspenzija zakona

Milorad Dodik je izjavio da će na izborima pobijediti opoziciju, SAD-e, Veliku Britaniju...

-Opoziciju ćemo sigurno pobijediti. A to su prijateljske zemlje. Svi su oni prijatelji, ko nema loše namjere prema bilo kome u BiH - dodaje Prodanović.

RS ne poštuje suspenziju Zakona o nepokretnoj imovini RS koju je donio visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Scmidt)?

- To je složeno pitanje i zasniva se na političkim akterima koje negiraju visokog predstavnika. Rješenje mora biti, da pitanje vlasništva nad imovinom ne bi dovelo do blokade institucija, ali i narativ da neko iz Sarajeva želi da uzme RS sve, šume, vode,zemlju. Vlasti u RS moraju imati odgovor za ovo. Isti je odnos u smislu vlasništva imovine i u FBiH. Politički akteri moraju smanjiti aktivnosti nepovjerenja. Ne treba se stvarati percepcija da je samo jedna strana kriva i da je RS problem - zaključio je Prodanović

Foto:  Avaz