Prof.dr.Jasna Bajraktarević: “Sada je idealno vrijeme da svi postanemo bolji ljudi!”

jasna
Izolacija i karantena su tokom trenutne epidemije ključne preporuke medicinske struke kako bi u što većoj mjeri upravljali širenjem zaraze i opterećenjem zdravstvenog sistema.

Za neke je ostanak kod kuće izazov i ugodna promjena, ali je za većinu naših sugrađana boravak u zatvorenom, ipak, popraćen strahom, brigom i panikom. Dobra vijest je da postoji čitav niz mjera i preporuka za ponašanje koje preporučuju psiholozi, kako bi se ovo stresno vrijeme uspješno prevazišlo.

Pandemija korona virusa, kako u našoj državi, tako i širom svijeta, izaziva globalnu nesigurnost i strah. Sasvim je prirodno da osjećate brigu, neizvjesnost i stres. Sve to može biti put u paniku, a panika nikako nije dobra u ovakvim trenucima. Izolacija i karantena, za veliki broj naših sugrađana, predstavlja veliki preokret uobičajnog životnog ritma.

Svi smo u istoj situaciji. Navijamo svi jedni za druge. Život nas nije mazio, ali to je u ovim momentima i dobra stvar jer smo naviknuti na stresove i da prolazimo kroz slične stvari. Svi narodi koji nisu prošli puno stresova, nažalost, sada prolaze mentalno daleko gore nego mi. Čitav svijet se nalazi u istoj situaciji, tako da se trenutno stanje ne dešava samo nama. Sa psihološke strane najvažnije je shvatiti da će ovo brzo proći.

 

Image
psihologija

U međuvremenu je bitno da organiziramo svoj život na način da budemo produktivni i da dane u izolaciji provedemo na najkonstruktivniji način. Konstruktivno je da npr. u kući uradimo sve ono za šta nismo imali vremena, da budemo u kontaktu sa ljudima sa kojima se dugo nismo čuli, da odgledamo sve filmove koje nismo do sada i serije. Oni koji vole da čitaju sada imaju puno više vremena za to. Međutim, najviše problema imaju roditelji sa malom djecom jer njih sada, u ovim trenucima, treba zabaviti. Vi koji imate malu djecu, zapamtite da će roditeljstvo kratko trajati.

Doći će vrijeme kada će oni odrasti i jedva će čekati da se druže sa svojim vršnjacima, a vama će nedostajati. Zato, uživajte usvakom danu. Vi koji imate odraslu djecu vrijeme je da sa njima pričate kao sa odraslim ljudima, poštujte ih, nemojte kritikovati, lijepo razgovarajte, a najbolji način da uspostavite zdrav odnos jeste da zamislite da su vaša djeca, djeca vaših prijatelja”, istaknula je naša sagovornica prof. Jasna Bajraktarević, dr. psihologije.

Ovo je vrijeme kada su neophodni kontakt i međusobna podrška. Zato ne odsutajte od svog socijalnog života, samo ga modificirajte s obzirom na trenutnu situaciju.

Iskoristimo svi ovaj period da se promjenimo na bolje, da uspostavimo bliskost u porodici, ukoliko ona nije postojala. Puno je stvari, koje u ovom periodu mogu da se urade, tako da ovo vrijeme pamtimo po lijepom sjećanju ,a ne po tome hoćemo li oboljeti ili izgubiti neku dragu osobu. Povežite se sada sa svojim najbližima, jer žalićete za vremenima koje niste proveli u smijehu i lijepim stvarima, sve dok vam život ne pošalje veći i teži problem”, kazala je psihologinja.

Korona virus može biti način na koji nam priroda poručuje da usporimo, podržimo jedni druge u lokalnim zajednicama i živimo u trenutku, iz dana u dan, zadovoljni sitnicama koje našem životu daju radost, svrhu i smisao. Radimo li to svaki dan, sa velikom zahvalnošću, možda ćemo iz izolacije izaći jači i nastaviti s uživanjem u našem divnom i dragocjenom životu.