Profesor fizike i inžinjer saobraćaja ne bježe od sela i poljoprivrede

Nastoje razviti i osavremeniti proizvodnju i kako kažu blizanci, uz mnogo rada, na selu se može dobro živjeti

Život na selu nije nimalo lak, on je prepun izazova za ambiciozne mlade ljude koji žele sačuvati porodično imanje i živjeti od svog rada. Iako su braća Marko i Mirko Kostić iz Škarića kod Bosanskog Šamca i fakultetski obrazovani, odlučili su ostati na selu i živjeti od obrađivanja zemlje i uzgoja životinja.

Ista adresa

Marko je profesor fizike, Mirko je inžinjer saobraćaja. Dvadesetsedmogodišnji blizanci po završetku fakulteta uspjeli su pronaći posao u struci, ali su ostali na istoj adresi. Ocu pomažu u svim poslovima na porodičnom imanju. Obrađuju 15 hektara oranica, a bave se i uzgojem svinja.

- Prije ovog snijega okončano je jesensko oranje za proljetnu sjetvu. Na proljeće ćemo zasijati kukuruz. Sijemo i soju. Jesenas smo posijali ječam i pšenicu - priča Marko Kostić. Za uspješno bavljenje poljoprivredom, kako kaže Mirko, treba dosta vremena, ali uspijevaju.

Mnogo ulaganja

- Radimo trojica, pa postignemo nekako. Složni smo i svi zajedno živimo u jednom domaćinstvu - dodaje Marko.

Image

Ratarstvo je, kažu braća, “fabrika na otvorenom”. Mnogo je ulaganja, a uspjeh ovisi o vremenskim prilikama. Slično je i s uzgojem životinja. Ipak, braća nastoje razviti i osavremeniti proizvodnju. Uz mnogo rada, kažu, na selu se može dobro živjeti te su odlučni u namjeri da na njemu ostanu sa svojim porodicama, koje su već zasnovali.

Bave se i sportom

Osim ljubavi prema svom rodnom kraju, izuzetnoj volji i istrajnosti da uspiju u poslu kojim se bave, Marko i Mirko su i sportisti. Punih 15 godina uspješno se bave karateom.

Nema udobnog života od samo jedne plaće

Život na selu zahtijeva mnogo rada i odricanja, ali za mlade Kostiće to ne predstavlja nepremostivu prepreku. Nastoje što bolje iskoristiti prednosti vlastitog poljoprivrednog gazdinstva. - Mi se borimo na sve načine da nađemo tu neku perspektivu. Neku svijetlu tačku u svemu tome. Borba je velika, ali mora se svašta raditi. Nema vezivanja samo uz jedan posao, pa da se udobno živi - objašnjava Mirko.