Profesor Mujanović o ubistvima policajaca: Ne sumnjam da se zna ko je to uradio

Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, bio je gost Novog dana, a s njim smo razgovarali o višestrukom ubici Edinu Gačiću, koji je nakon devet dana potrage ubijen u unakrsnoj vatri s pripadnicima policije.

Istakao je kako je slučaj Edin Gačić unikatan, jer se radi o osobi iaz koje su ostala 4 ubijena života, ali i da je on neko ko je bio dovoljno sposoban da izbjegava toliko dugo policijske službenike, te naglasio kako je bio i jako opasna osoba.

"Najvažnije je da se ovo sve završilo jer je postojala bojazan da će se nastaviti njegov ubilački pohod. On se našao na slobodi tako što je shodno postojećim zakonima izdržao većinu svojih kazni i za prvo i drugo ubistvo", kazao je te dodao:

"Problem je u tome što je država trebala osigurati postpenalni tretman. Treba se otvoriti nova debata u vezi toga šta se u tom domenu treba uraditi, i neophodno je i znanja i sredstava države za takav tretman".

Na pitanje da li je ovaj slučaj pokazao koliko je potrebna drugačija organizacija policijskih i sigurnosnih tijela u BiH je odgovorio kako je država BiH raritet.

"BiH ima četiri krivična zakonodavstva. Teret je na entitetskim ustanovama. Mi imamo zakon koji je star 20 godina. Da li je zaista realno da danas postupano na osnovu zakona koji su stari 20 godina? Malo se ulaže u te oblasti. Problem se ne rješava tako da osobu zatvorimo među četiri zida", naglasio je Mujanović.

Naveo je i kako se slabo sluša struka, te da se kod nas odluke donose po principu dnevne potrebe.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je izjavio kako je zbog ovog slučaja država kriva, a Mujanović je kazao da ako nisu na nivou parlamenti uradili svoj dio posla, da se tu može naći mogući početak rješavanja problema.

Upitali smo ga i šta je uzrok situacije u kojoj se nalazimo.

"Poznato je da je policijska organizacija jako složena, pogotovo u Federaciji BiH koja ima 10 ministarstava unutrašnjih poslova. Razlika među ministarstvima je u načinu na koji rade, u metodi, opremi, i zbog toga imamo te probleme u praksi. Koordinacija bi mogla biti neko rješenje, ali je ona zasnovana na dobrovoljnosti manje-više. Sarajevska policija se nalazi u nezavidnom položaju jer se dosta problema u glavnom gradu dešava i zbog osoba koji su došli u Sarajevo da rade, pa se onda daje kantonalnoj policiji na rješavanje", rekao je Mujanović za N1.

Komentarisao je i zašto se još uvijek čeka na informacije o tome ko je ubio dvojicu policajaca.

"Problem ubistva policajaca je kulminacija jednog problema koji se zove krađa motornih vozila i koji je u Sarajevu prisutan 20 godina. Taj problem je izgledao na početku jednostavan, a kako se taj problem nije na vrijeme riješio, prešao je u vrlo kriminalnu aktivnost, podigao se na taj nivo da su počinioci usudili ubiti dva policajca. Počinioci su organizovani, djeluju proaktivno i vode račune kako uništiti dokaze njihovih krivičnih djela. Ne sumnjam da nadležne institucije znaju ko je to uradio, ali je problem, pretpostavljam, na dokazima. Istraga je tajna. Krađa vozila je državni problem. trenutno je taj kriminal smanjen, neki dio njih je u pritvoru, neki su se primirili pa čekaju ishod svega, ali da će se dugoročno riješiti ovaj problem, neće. Ponavljam, to je problem države BiH", naglasio je Mujanović gostujući u Novom danu.