Profesor pušten na slobodu

l

IZVANRASPRAVNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda profesora koji se potukao u zagrebačkoj srednjoj školi pustilo je na slobodu.

"Naloženo je da ga se odmah pusti na slobodu"
Vijeće je odlučilo prihvatiti žalbu profesorovog odvjetnika Veljka Miljevića. "Žalba je prihvaćena i naloženo je da se profesora odmah pusti na slobodu. Samo puštanje bi trebalo biti kroz par sati, svakako danas popodne", rekli su Indexu iz Miljevićevog ureda.

"Njemu je sada umjesto istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela određena zabrana obavljanja djelatnosti. Prema ustavu, svako ograničenje prava mora biti razmjerno opasnosti, a u ovom slučaju se opasnost može prevenirati blažom mjerom", kazali su za Index.

U Facebook grupi Nastavnici.org objavljeno je kako je odvjetnika Miljevića za kazneni dio postupka angažirala obitelj profesora, dok su odvjetnik Dragičević i odvjetnička kuća Kuprešak angažirani za borbu protiv otkaza. Navode i kako je Dragičević jutros bio kod profesora te da se on osjeća dobro te zahvaljuje svima na podršci.

Profesor iz Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića u Zagrebu bio je pritvoren zbog tučnjave na nastavi, do koje je došlo nakon što ga je, kako su naveli neki učenici iz te škole, učenik provocirao i vrijeđao. Lakše je ozlijedio dva učenika, koja je udario predmetom koji je dohvatio s vitrine tijekom sukoba.

Odvjetnik Miljević rekao je da je profesor u teškom psihičkom stanju jer mu je prije mjesec dana preminula supruga, ali to mu nije bila jedina obiteljska tragedija u recentnom vremenu, a dodaje da su neki sudionici ovog događaja očito koristili te događaje kako bi tretirali profesora na nedoličan način.

Profesora je policija osumnjičila za više kaznenih djela - nanošenje teške tjelesne ozljede u pokušaju, tjelesnu ozljedu i dva kaznena djela povrede djetetova prava. Iz škole su poručili da će profesor dobiti otkaz, a nije poznato hoće li biti kakvih sankcija za učenike.


Istražni zatvor mu je prije dva dana određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, no sada je, nakon pritiska javnosti koja je mahom protiv zatvaranja profesora, pušten iz Remetinca.

Isprovocirani profesor fizički se sukobio s učenikom
Za cijeli je slučaj javnost doznala iz snimke koja se počela širiti prije nekoliko dana. Snimka počinje i prije nego što je krenuo sukob i na njoj jedan od učenika, kako se može zaključiti, ciljano snima profesora. Učenik profesoru koji sjedi za svojim stolom prilazi vrlo blizu i nešto pokazuje. To traje desetak sekundi, a profesor ga potom pokušava odmaknuti od sebe i odguruje ga. Sve rezultira hrvanjem učenika i profesora pred pločom, u čemu učenik aktivno sudjeluje.  

Profesor u jednom trenutku završava leđima naslonjen na komodu, iz koje uzima nepoznati predmet kojim udara učenika po glavi. Profesor pritom pada na tlo. Nakon što ustane, učenik ga odguruje na televizor i profesor ga ponovno pokušava udariti predmetom. U sukob se potom uključuju još dvojica učenika, koja primaju profesora za ruke, a jedan od njih na profesora gura učenika koji se prvi s njim sukobio. Profesor im se nakon nekoliko sekundi uspijeva izmaknuti, uzima drugi predmet s komode i još jednom udara učenika. Tada se uključuje još učenika, koji razdvajaju profesora i učenika.

Iz snimke je jasno da profesor jest udarao učenika predmetima koje je dohvatio i za to će odgovarati. No iako je iz nje također prilično očito da učenici, ili barem jedan od njih, prethodno maltretiraju profesora, kao i da taj jedan među njima vrlo aktivno sudjeluje u fizičkom obračunu s profesorom, nitko od učenika zasad neće snositi nikakve posljedice.