Prointer sve bogatiji: 37 miliona KM kompaniji koja se povezuje sa porodicom Dodik

.
Vlast ide u nova astronomska zaduženja za fiskalizaciju se više pita Prointer nego Poreska uprava, upozorava poslanik Đorđe Vučinić

Kada svakodnevno slušate da neko nema finansijskih problema, počnete sumnjati u to. Naše informacije govore o lošoj situaciji u Republici Srpskoj. Ovo je prije nekoliko dana rekao visoki predstavnik Christian Schmidt koga vlasti u RS-u ne priznaju. Ali, lako bi moglo da se desi da je Schmidt u pravu, jer će se Republika Srpska samo u ovom mjesecu zadužiti 300 miliona maraka. Kamate pod kojima se zadužuje su izuzetno nepovoljne.

U istom mjesecu kada će se Republika Srpska zadužiti za 300 miliona maraka, Poreska uprava Srpske platiće 37 miliona maraka kompaniji Prointer da bi dobila sistem za fiskalizaciju. Da stvar po budžet Srpske bude gora - Prointer je ponudio 13 miliona maraka više nego ostale kompanije koje su se prijavile na tender.

SUKOB INTERESA

Ovaj tender je raspisan prije skoro godinu i cijeli proces su pratile optužbe da se kroz ovu javnu nabavku favorizuje upravo Prointer, koji je poznat po milionskim ugovorima sa državnim institucijama i Vladom Republike Srpske. Tender je predviđao da se postupak sprovodi u dvije faze. U prvoj fazi je Poreska uprava provjeravala kvalifikovanost kandidata koji su dostavili zahtjev za učešće, dok su se u drugoj dostavljale ponude.

Ko se tu pita?

I dok Vlada RS-a gleda kako da što lakše i što brže nađe nove kreditore, Prointeru kaplje sa svih strana. Najprije će Uprava za indirektno oporezivanje BiH platiti Agenciji Kamir iz Širokog Brijega i banjolučkom Prointeru 4,5 miliona maraka za održavanje videonadzora na graničnim prelazima i objektima koje ova institucija koristi, a potom će kompaniju koja se povezuje sa porodicom Dodik angažovati i Poreska uprava Republike Srpske i to sa cijelih 36,9 miliona maraka.

 Apsurdna, ali istinita činjenica je da se za fiskalizaciju više pita Prointer nego Poreska uprava koja bi trebala biti naručilac tog posla, a Prointer samo izvođač. Upravo razni Prointeri i kreiraju finansije Republike Srpske, a prava vijest bi bila da se Zora Vidović nije zadužila, rekao je poslanik Đorđe Vučinić.

Poslovni portal capital objavio je da je na ovaj tender aplicirala i kompanija Planet soft iz Banje Luke, ali je odbijena jer, kako je navedeno, nije zadovoljila tražene uslove. Njihova ponuda je iznosila 24 miliona maraka, ali ona nije ni otvorena. Oni su se žalili Kancelariji za razmatranje žalbi, ali njihova žalba je odbijena.

U kompaniji Planet soft su uvjereni da je Kancelarija za razmatranje žalbi odbila njihov prigovor zbog sastava komisije čiji je jedan član bio u sukobu interesa. Naime, u donošenju odluke o odbacivanju žalbe je učestvovala članica KRŽ-a Jelena Račić, rođena sestra Slobodane Račić Đukić, menadžerke u kompaniji Infinity International Group, čiji je Prointer član.

 

Foto:Arhiv