Proizvođači cjepiva mogu sami proglasiti kraj pandemije i podići cijene

.
VODEĆI proizvođači cjepiva namjeravaju povećati njihove cijene nakon što u financijsko-ugovornom smislu proglase kraj pandemije.

Farmaceutske tvrtke koje stoje iza nekih od najpoznatijih cjepiva pregovarale su o planovima za povećanje cijena. Tako su Johnson & Johnson, Moderna i Pfizer priopćili investitorima da će u relativno bliskoj budućnosti nastojati povećati cijene po dozi cjepiva.

 

Na taj će se korak odlučiti kada same proglase kraj pandemije, na što neke kompanije imaju ugovorno pravo, piše Sky News.

 

Više cijene već krajem ove godine?

Frank D’Amelio, glavni financijski direktor u Pfizeru, kazao je na konferenciji za novinare kako se za "farmaceutske kompanije otvara prilika kada pandemija prijeđe u epidemiju".

 

Navodno je rekao kako čimbenici poput potrebe za dodatnim cjepivima predstavljaju "značajnu priliku za Pfizer iz perspektive potražnje i iz perspektive cijena".

 

Moderna i Johnson & Johnson već krajem ove godine planiraju uvesti "komercijalnije" cijene. A AstraZeneca ima pravo proglasiti kraj pandemije u srpnju ove godine. U slučaju da to učini, više je neće obvezivati obećanje o neprofitnosti koje je dogovorila sa Sveučilištem u Oxfordu.

AstraZeneca i proglašenje kraja pandemije

Britanski proizvođač lijekova AstraZeneca obećao je u lipnju da neće zarađivati ​​na cjepivu protiv covida-19 "tijekom pandemije", ali bi kompanija mogla proglasiti njen kraj u srpnju 2021., piše Business Insider.

 

AstraZeneca je, naime, u lipnju prošle godine priopćila kako će nuditi svoje cjepivo po cijeni troška proizvodnje sve dok ne završi pandemija. Financial Times (FT) navodi kako je dobio uvid u ugovor između AstraZenece i brazilske proizvodne tvrtke u kojem AstraZeneca definira da "pandemijsko razdoblje" završava 1. srpnja 2021. godine.

 

Tvrtka ima pravo produljiti to razdoblje ako "u dobroj vjeri procijeni da pandemija SARS-COV-2 nije gotova".

 

Radi se o ugovoru između AstraZenece i Fiocruza, brazilske kompanije koja se obvezala da će proizvesti najmanje 100 milijuna doza cjepiva, vrijednih više od 300 milijuna dolara.

 

Komentar AstraZenece

AstraZeneca je u priopćenju navela kako razvoj cjepiva prvenstveno tretira kao odgovor na globalnu pandemiju, a ne kao priliku za zaradu.

"Od početka je pristup AstraZenece bio da se razvoj cjepiva tretira kao odgovor na globalnu situaciju u javnom zdravstvu, a ne kao na komercijalnu priliku. I dalje funkcioniramo po tom principu te ćemo u procesu proglašenja kraja pandemije konzultirati struku i nadležne globalne organizacije", stoji u priopćenju.

 

Marco Krieger, potpredsjednik za proizvodnju i inovacije u Fiocruzu, također je komentirao prestanak obveze na neprofitnu proizvodnju.

 

"Sporazum jamči prestanak neprofitne proizvodnje za AstraZenecu ili za Fiocruz 1. srpnja 2021.", kazao je Krieger.

 

"Kao odgovor na globalnu situaciju, Fiocruz i AstraZeneca potpisali su ugovor za neprofitnu proizvodnju do 1. srpnja 2021., odnosno za vrijeme valjanosti ugovora. Nakon tog referentnog razdoblja, Fiocruz će imati autonomiju proizvodnje te će moći samostalno odgovarati na nacionalne potrebe, čak i ako pandemija traje dulje nego što se prvotno očekivalo", dodao je.