Proizvodnja domaćeg kozjeg sira u Ključu

Na planinskom prevoju Lanište, između Ključa i Bosanskog Petrovca, nalazi se se imanje supružnika Hasana i Šećire Delić, na kojem uzgajaju brojno stado koza.

Imanje se nalazi neposredno uz magistralni put koji povezuje dva grada i brojni putnici namjernici često se zaustave na tom mjestu kako bi kupili ukusni kozji sir kojeg Delići već dugi niz godina uspješno proizvode, te uživali u prekrasnom pogledu na saničku dolinu i zelene visove Grmeč planine, piše Index.ba.

Za razliku od većine drugih poljoprivrednih proizvođača, koji su se uglavnom orijentisali na uzgoj krava ili ovaca, Hasan kaže kako se opredijelio za kozarstvo, koje je u mnogo manjoj mjeri zastupljeno na našim prostorima.

“U poređenju s ostalom stokom, troškovi su manji, a zarada prilično dobra. Jedna koza u sezoni može dati 300 litara mlijeka, a litar kozjeg mlijeka je tri marke. Ako tu dodamo i prodaju jaradi, lako je izračunati kako se godišnje može pristojno zaraditi”, kaže Delić.

Dodaje kako je uslov svemu da se zasuču rukavi i naporno radi te ističe kako njegovo stado trenutno broji sedamdeset koza. Supružnici ističu kako mušterija ne manjka, a posebno je na cijeni kozji sir kojeg proizvode po tradicionalnoj recepturi i koji je već odavno na glasu kod kupaca.

“Prokuha se mlijeko i potom dodaju određeni začini i drugi potrebni sastojci. Potom se iscijedi u kalupe. Kada se stvrdne, tada se presuje i stavlja na police gdje treba da odstoji određeno vrijeme”, objašnjava domaćica.

Kozarstvo je tek dio Hasanove zamisli da njegov ranč u budućnosti zaživi kao turistička lokacija koja bi u svom sastavu imala i prostore za smještaj gostiju, jer kako on kaže poljoprivreda je budućnost.