Predstavnice Ministarstva učestvovale na drugom sastanku projekta “Izrada studije o uspostavljanju prekograničnih zona sanitarne zaštite izvorišta Klokot”

Dana 4.12.2019. godine u organizaciji Svjetske banke u Bihaću održan je drugi sastanak projekta “Izrada studije o uspostavljanju prekograničnih zona sanitarne zaštite izvorišta Klokot (Bihać)” koja treba dati odgovore kako i na koji način zaštititi, navedeno izvorište pitke vode.

Radi se o projektu koji je od strateškog značaja prije svega za građane grada Bihaća, jer Studija i ovaj projekat odredit će pravac narednih aktivnosti, ali i spremnosti da sa obje strane granice učini sve da se zaštite izvorišta i vodotoci.

Na drugom sastanku prezentiran je Početni izvještaj projekta koji podrazumijeva ključne nalaze u GIS bazi podataka, kao i predstavljen radni plan uključujući planirane aktivnosti i vremenski okvir, zatim predstavljen sadržaj Studije, i definirani naredni koraci.

Cilj izrade Studije je identifikacija aktivnosti na zaštiti vodnih resursa i unaprjeđenju javnog zdravlja u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj u skladu s zakonskim propisima Evropske unije. Kao dodatni cilj očekuje se jačanje regionalne saradnje na zaštiti kraških vodnih tijela u graničnom području, a projekt će pružiti podršku za potrebno zakonodavstvo kojim se uređuju sanitarno-zaštitne zone prekograničnih kraških vodnih resursa.

Konsultant kojeg je Svjetska banka odabrala za izradu Studije je konzorcij Holinger AG iz Švicarske, TK Consult AG iz Švicarske, Resursni centar za vode i okoliš „Una Consulting” d.o.o. Bihać iz Bosne i Hercegovine  i Hidroinženjering d.o.o. Zagreb iz Hrvatske. Pored navedenih i predstavnika gradske uprave Bihać, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i Ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona, zatim Ministarstva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, Agencije za vodno područje rijeke Save, Javnog preduzeća “Vodovod” d.o.o. Bihać, a iz Republike Hrvatske još predstavnici Ministarstva okoliša i Hrvatskih voda

Studija bi trebala biti izrađena do kraja juna 2020. godine.