Projekt “Nada” opstaje uprkos problemima

Nn

Već dugi niz godina u Sanskom Mostu uspješno egzistira projekat „Nada“ koji je namijenjen djeci s poteškoćama u razvoju.

Projekat se provodi u sklopu nevladine organizacije „ AWO Fondacija Domovinska bašta“, a u njega je trenutno uključeno petnaest mališana. Početkom drugog školskog polugodišta nastavili su rad i u okviru projekta „Nada“. S djecom koja imaju smetnje u razvoju i odrastanju vrijedno radi socijalna radnica Amela Omić.
U sklopu projekta odvija se edukacija i socijalizacija mališana s posebnim potrebama i u proteklim godinama napravljeni su značajni pomaci u radu s ovom djecom. Omićeva kaže kako su s godinama uspjeli promijeniti percepciju društva kada je riječ o ovoj djeci.
 

Oni danas nisu odbačeni i zaboravljeni, nego aktivno sudjeluju u društvenom životu grada, organizuju priredbe i druže se s ostalom djecom. Ipak, u protekloj godini pandemija virusa korona odrazila se negativno i na ovaj projekat, posebno u smislu smanjenja donacija kojima se isključivo finansiraju. Zbog toga je ovome projektu potrebna institucionalna pomoć i podrška. Mališani projekta „Nada“ će naredni vikend provesti na planini Vlašić.
 

Već četvrtu godinu zimski provod na ovoj poznatoj turističkoj destinaciji za njih omogućuje poduzetnik Sabahudin Imamović Čobi koji za svu djecu osigurava smještaj i hranu. Ovom prilikom iz „Nade“ mu iskreno zahvaljuju, kao i svim donatorima i prijateljima koji već godinama podržavaju njihov rad i djelovanje.