Projektom "Hljeb i mlijeko za penzionere“ u Općini Centar obuhvaćeno 476 korisnika

Općina Centar Sarajevo i ove godine realizira projekt „Hljeb i mlijeko za penzionere“ u okviru kojeg je planirano po 50 KM mjesečno za 476 socijalno ugroženih starijih sugrađana kao participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica – hljeba i mlijeka.

Uslovi koje penzioneri moraju ispunjavati da bi ostvarili pravo na tu pomoć je da imaju minimalnu penziju ili da im ukupna primanja domaćinstva ne prelaze iznos od 400 KM, što važi i za osobe iznad 60 godina starosti.

U budžetu Općine za tu namjenu izdvojeno je 288.000 KM i to 250.000 KM za socijalno ugrožene penzionere i 38.000 KM za socijalno ugrožene osobe starije od 60 godina koje nisu ostvarile pravo na penziju.

"Na listi trenutno imamo 416 penzionera sa minimalnim primanjima i 60 socijalno ugroženih osoba preko 60 godina koje nisu ostvarile pravo na penziju", kazala je Selma Ćenanović, stručni saradnik iz oblasti socijalne zaštite u Službi za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, saopćeno je iz te općine.