Proširuje se Velika džamija u Meki, radovi će koštati 26 milijardi dolara

Home

Proširuje se Velika džamija u Meki, radovi će koštati 26 milijardi dolara


Kompanija Saudi Binladin Group nastavit će idući mjesec sa radovima na proširenju Velike džamije u Meki vrijednom 26.6 milijardi dolara, gotovo dvije godine nakon što su radovi obustavljeni zbog pada dizalice pri čemu je poginulo 107 ljudi.

Radovi će biti nastavljeni nakon završetka hadža, a kompanija će isplatiti zaostale plate radnicima, po odluci poslanoj bankama koju je Reuters dobio na uvid. Bankarski i građevinski izvori to su potvrdili.

Kompanija vijest nije željela službeno komentarisati. Proširenje Velike džamije i okolnih područja kako bi se moglo primiti više hodočasnika zaustavljeno je nakon nesreće u septembru 2015., a zamrznuto je bilo zbog finansijskih problema države uslijed pada cijena nafte.

Cijene nafte sada su se malo oporavile pa vlada nastavlja sa radovima kako bi poticanjem religijskog turizma diversificirala izvore prihoda.

Kompanija Saudi Binladin, koja se neko vrijeme nije smjela natjecati za državne poslove, uskoro će nastaviti i sa radovima na izgradnji hotelskog kompleksa u Meki Abradž Kudai.

Ove godine nastavila je i sa radovima na novoj zračnoj luci Kralj Abdulaziz u Džedi. .
 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 17/08/2017 - 17:16

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top