Prošla godina u Austriji je obilježena lockdownima, aferama te prosvjedima protiv korona mjera

sd
Austrija je sinoć ispratila jednu vrlo turbulentnu godinu u kojoj su se na poziciji kancelara izmijenile čak tri osobe, a s političke scene se povukao bivši kancelar Sebastian Kurz.

Prošla godina u Austriji je započela lockdownom te problemima s isporukom cjepiva protiv korona virusa. Upravo zbog problema s isporukom cjepiva kasnio je i sami proces cijepljenja stanovnika Austrije.

Zbog nedovoljnog postotka cijepljene populacije, Austrija od 1. veljače planira uvođenje obveznog cijepljenja za sve stanovništvo starije od 14 godina.

Dok su na početku godine ulice još uvijek bile prazne te su se ljudi u većoj mjeri pridržavali lockdowna, godina se završava brojnim prosvjedima širom Austrije. Ti prosvjedi su prije svega usmjereni protiv mjera korone te obveznog cijepljenja.

U svibnju je državno tužiteljstvo za borbu protiv korupcije i gospodarskog kriminala pokrenulo istragu protiv Kurza zbog navodnog davanja lažnog iskaza pred istražnim odborom parlamenta u vezi korupcijske afere “Ibiza”.

Ova istraga načela je Kurzovu političku karijeru, ali ga još u tom trenutku nije navela na povlačenje s političke scene. Kurz se za povlačenje s političke scene odlučio tek nakon otvaranja istrage o podmićivanju medija državnim novcem. Naime, sumnja se da su mediji podmićivani kako bi objavljivali ankete u kojima se vidi kako je Kurz najpopularniji političar te da samo s njim na čelu ÖVP može doći na vlast.

U listopadu je tužiteljstvo pokrenulo istragu i provelo pretrese čak i u kabinetu kancelara Kurza, što je bio udarac od kojeg se nije oporavio.

Naime, Kurz, zbog velikog pritiska kojim je bio izložen, kako od koalicijskog partnera Zelenih, tako i iz redova svoje Narodne stranke (ÖVP), iako je javno prikazivano jedinstvo, odlučio je podnijeti ostavku na mjesto kancelara.

On se povukao na mjesto predsjednika Kluba zastupnika ÖVP-a i zauzeo svoje mjesto u zastupničkim klupama austrijskog parlamenta.

Na mjesto kancelara, tada je, na prijedlog Kurza, izabran Alexander Schallenberg, koji je do tada bio ministar vanjskih poslova.

To, međutim, nije baš dugo potrajalo, pošto, kako je istraga odmicala, i što se više informacija, prije svega o porukama koje je razmjenjivao s političkim kolegama, pojavljivalo u javnosti Kurz je, a nakon rođenja sina, početkom prosinca se odlučio potpuno povući iz politike.

Budući da je Kurz otišao sa svih funkcija, a tako i s mjesta predsjednika ÖVP-a, narodnjaci su za novog predsjednika izabrali tada aktualnog ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera.

Narodnjaci su odlučili i da Nehammer preuzme funkciju kancelara, pa se Schallenberg vratio na mjesto ministra unutarnjih poslova.

Tijekom turbulentne jeseni tako je Schallenberga, nakon svega mjesec i pol dana na čelu vlade, zamijenio Nehammer, koji je promijenio i jedan dio ministara, ali i kadrova u kabinetu samog kancelara.