Prošla je godina od "Inzkovog zakona", a još niko nije optužen za negiranje genocida

inzko

Prošlo je tačno godinu dana od kada je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima je kriminalizovao negiranje ratnih zločina.

Zakon je na snagu stupio osam dana kasnije, 1. augusta 2021. godine, kada je i istekao mandat Inzku, a njegovo mjesto je zauzeo Christian Schmidt.

"Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini", dio je dopunjenog teksta u Krivičnom zakonu BiH.

Odluka Inzka izazvala je burne reakcije vlasti i opozicije u Republici srpskoj i iskorištena je dodatno od predsjednika SNSD-a Milorada Dodika za produbljivanje krize u Bosni i Hercegovini. Od tog momenta intenzivnije je krenuo u pokušaj prenosa nadležnosti s države na entitet, u čemu pod pritiskom stranaca, a u novim okolnostima ruske agresije, nije uspio.

Odmah nakon donošenja Inzkove odluke Dodik je poručio da predstavnici međunarodne zajednice u BiH imaju još malo vremena da reaguju, poništavajući, kako je rekao, Inzkov osvetnički akt, i vrate kakvu-takvu stabilnost u BiH.

"U suprotnom, Republici Srpskoj nije ostavljen izbor i neka se niko kasnije ne čudi koracima koje ćemo poduzeti. Mi za ovu situaciju ne snosimo nikakvu odgovornist, niti smo preduzeli bilo kakvu akciju u pravcu destabilizacije BiH. Sve što se dešava i što se može desiti biće reakcija. Mi kao narod i kao Republika Srpska moramo reći da je ovo posljednja linija odbrane našeg dostojanstva", rekao je tom prilikom Dodik.

S druge strane, stranke sa sjedištem u Sarajevu, očekivano, pozdravile su odluku Valentina Inzka. Tada je predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao da je očekivao odluku jer je to bilo logično.

"Ovo je satisfakcija za porodice žrtava. Ovo je dobro za svakog građanina u BiH, za autoritet Inzkovog nasljednika, za srpski narod i srpske političare u BiH", rekao je tada Izetbegović.

Iako je bilo različitih tvrdnji da je neko podržao Inzka u nametanju izmjena Zakona, po saznanjima Klixa bila je to njegova lična odluka. Inzko je nekoliko mjeseci kasnije kazao da je ponosan na svoju odluku.

Izmjene zakona su zabranile negiranje svih presuđenih ratnih zločina bez obzira na različite pravne kvalifikacije, a što je često svjesno izvrtano retorikom pojedinih stranaka.

Do sada, koliko je poznato, nije podignuta nijedna optužnica protiv onih koji negiraju ratne zločine, iako se takva praksa ponavljala i u prethodnoj godini.