Prošle godine ‘eksplodirala’ potrošnja internetskih podataka

.

U Austriji je prošle godine, koja je obilježena pandemijom koronavirusa, došlo do znatnog povećanja potrošnje internetskog prometa te vremena koje su stanovnici proveli razgovarajući putem mobitela ili telefona.

Službeno regulativno tijelo RTR u svome priopćenju navodi da su stanovnici Austrije tijekom prošle godine na telefonu ili mobitelu razgovarajući proveli 29.028 milijuna minuta, što je čak 19 posto više nego godinu dana ranije.

Iz ovih podataka se vidi da je prosječno svaki stanovnik Austrije na razgovore putem mobitela ili telefona potrošio 3.250 minuta odnosno 55 sati, dok je prošle godine prosječno svaki stanovnik Austrije na razgovore putem mobitela ili telefona potrošio 2.745 minuta.

Na razgovore putem mobitela otpada jako veliki postotak budući da su ljudi od ukupnog broja provedenih minuta razgovarajući na mobitelima bili 26.955 milijuna minuta, dok ostatak otpada na fiksnu telefoniju.

Kada je riječ o potrošnji internetskog prometa rast je još i veći. Naime, potrošeno je ukupno 7.162 petabajta, što je čak 26 posto više nego godinu dana ranije.

Iz ovih podataka se vidi da je svaki stanovnik Austrije u prosjeku na internetu proveo više od mjesec dana, točnije svaki stanovnik je na internetu u prosjeku proveo 35 dana.

Dvije trećine internetskog prometa otpada na fiksnu mrežu, a jedna trećina na mobilnu mrežu.