Prosvjetni radnici iz Kantona Sarajevo izlaze na proteste: Naši zahtjevi su opravdani

Skupština Sidikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo večeras je jednoglasno odlučila kako će prosvjetni radnici iz KS sutra u 12 sati izaći na proteste kako bi ukazali na probleme s kojima se bore u školama.

Kako nam je potvrdio predsjednik ovog Sindikata Saudin Sivro, protestu i štrajku upozorenja trebalo bi prisustvovati blizu 3.000 nastavnika, učitelja i odgajatelja iz sarajevskih vrtića.

"Sutra se u 12 sati okupljamo ispred Vječne vatre, odakle ćemo marširati do zgrade Vlade KS. Nećemo odustati od zahtjeva koji su opravdani. Sve procedure smo ispoštovali i sutra javno pred Vladu KS nosimo naše zahtjeve", kazao nam je Sivro.

Na večerašnjoj sjednici Skupštine Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja KS prisustvovao je i ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović. 

"Bilo je mučno biti u njegovoj koži večeras. Prosvjetni radnici su mu kazali u lice šta misle o njegovom radu, da su totalno nezadovoljni, da je haos u školama te da nisu u mogućnosti raditi svoje poslove. Sramota je njegova i sramota ove Vlade što su dozvolili da se odvija ovakva situacija u školama te da uopće dođe do protesta", istakao je Sivro.

Sutrašnji štrajk upozorenja i protesti će biti organizirani pod motom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovog učitelja", kao vid izražavanja općeg nezadovoljstva zbog odnosa Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade.

Protestni skup će početi u 12 sati kod Vječne vatre, ispred Ministarstva finansija KS, a zatim će učesnici krenuti u mirnu šetnju ulicom Maršala Tita gdje će se zaustaviti ispred BBI centra i odati počast djeci Sarajeva koja su stradala u proteklom ratu. Potom će proći ulicama Mis Irbina, Musala i Reisa Džemaludina Čauševića. Zaustavit će se pred Vladom KS gdje će ostati do 14 sati.

Podsjećamo, prosvjetni radnici iz KS traže da im se vrati dostojanstvo ukidanjem viška birokratizacije, provođenjem kurikularne reforme, potpunim zaustavljanjem mjera štednje, novim pedagoškim standardima i normativima, ukidanjem novčanih kazni zbog sitnih birokratskih grešaka te potpunim poštivanjem kolektivnih ugovora.

Iako je Vijeće roditelja osnovnih i srednjih škola KS danas saopćilo kako smatra da štrajk i protesti nisu pravi način ostvarivanja prava prosvjetnih radnika, Sivro poručuje kako Sindikat obrazovanja KS nema nikakav problem s tim da se 30-ak članova Vijeća roditelja KS ne pojave na protestima.