Prosvjetni radnici iz Tuzle zatražili pomoć međunarodnih institucija jer ih vlast diskriminiše

Hhh

Grupa prosvjetnih radnika iz Tuzlanskog kantona nezadovoljna je novim pravilnikom o zapošljavanju, kojeg smatraju diskriminatornim, a s obzirom na to da njihovi protesti nisu urodili plodom, pomoć će zatražiti od međunarodnih institucija

 

 

 

 

Naime, ovog ljeta grupa od okvirno 100 osoba koje shodno svom zvanju imaju mogućnost rada u školama u Tuzlanskom kantonu, u nekoliko navrata je organizirala proteste ispred zgrade u kojoj je smješteno Kantonalno ministarstvo obrazovanja.

 

Razlog takvog poteza je nezadovoljstvo zbog izmjena pravilnika o zapošljavanju u prosvjeti, po kojem se kandidatima koji se prijavljuju na konkurs za zapošljavanje u školama, iz boračke populacije od 2017. godine do danas po drugi put dodaju bodovi. Prosvjetni radnici to smatraju diskriminacijom, jer kandidati iz reda boračke populacije sada dobijaju dodatnih 15 bodova.

 

S obzirom na to da dosadašnji protesti nisu urodili plodom, a resorni ministar je izričit da novih promjena u pravilniku neće biti, prosvjetni radnici iz Tuzlanskog kantona, odlučili su se obratiti za pomoć međunarodnim institucijama, koje imaju svoja predstavništva u Bosni i Hercegovini.

 

"Pravilnik nije u skladu sa zakonom"

 

U pismu u koji je imao uvid portal Klix.ba, prosvjetni radnici ističu da se godinama vrši diskriminacija samo u prosvjeti, kada je u pitanju konkursna procedura. U drugim državnim sektorima, naglašavaju da takvo bodovanje nije prisutno.

 

"Javnost treba upoznati s činjenicom da se nastavnici i stručni saradnici koji igraju najvažniju ulogu u formiranju ličnosti naše djece ne boduju prema sopstvenim zaslugama i sposobnostima. Bodovanje se vrši prema pravilniku TK koji nije u skladu sa Federalnim zakonom u kojem piše da se članovima porodice boračke populacije daje prednost samo u jednakim uslovima i pri jednakom broju bodova te članovi porodice boračke populacije ne smiju biti stariji od 25 godina", navodi se u pismu.

Međutim, u TK se, kako tvrde, pri konkursnim procedurama automatski na ukupan broj bodova (koji se računaju na osnovu datuma diplomiranja) članovima porodice boračke populacije, bez obzira na starosnu dob, daje pravo na određeno procentualno uvećanje.

 

"Primjenom ovog pravilnika, godinama se vrši diskriminacija prema ljudima čiji je otac bio u logoru tokom rata. Imamo kolegu čiji je otac preminuo u logoru, a nema nikakve dodatne bodove. Godinama se vrši diskriminacija prema nastavnicima čiji je otac preminuo prije rata. Imamo kolegice i kolege koji su imali samo majku tokom rata i tada jedva spajali kraj sa krajem. Godinama se vrši diskriminacija prema nastavnicima čijim je očevima striktno naređeno da rade u civilnoj zaštiti ili da spašavaju živote na UKC-u Tuzla tokom rata", kažu nezadovoljni prosvjetni radnici.

 

Prosvjetni radnici zahtijevaju i da se vrši stručni nadzor regularnosti konkursa, naglasivši da je politika uništila obrazovanje te da svojom borbom pokušavaju sastaviti njegove krhotine i učiniti da barem na nešto liči.

 

Ministar poručuje da pravilnik neće staviti van snage

 

S druge strane, ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović ranije je zauzeo stav da se pravilnik neće staviti van snage, jer to trenutno nije moguće zbog činjenice da je konkurs raspisan.

 

"Od 2017. godine na snazi je pravilnik koji definira uvećanje za boračku populaciju, a ove godine su napravljene izmjene po kojima je, između ostalog, djeci poginulih boraca i šehida i demobilisanim borcima dodato dodatnih 15 bodova. Mi smo novim pedagoškim standardima smanjili tehnološki višak u školama i dobili smo 300 novih pozicija", naveo je Omerović.

 

Kako je istaknuo, u nastavi imaju 32 djece šehida, a direktnih učesnika rata je sedmero, što znači da se radi oko 40 ljudi.

 

"Samo u razrednoj nastavi imamo 100 novih pozicija. Mi želimo da škole raspišu što više pozicija na neodređeno, da bi se zbrinule kolege koji više od 15 godina na određeno, a njih je 150, a među njima su djeca šehida i učesnici rata", potcrtao je Omerović.

 

Stava je da niko ne bi trebao u konačnici biti oštećen jer je veliki broj novih pozicija u školama.

 

"Demobilisani borci i djeca poginulih boraca i šehida su dvije kategorije koje su davno trebale biti riješene, pa je krajnje vrijeme da te dvije grupe riješe svoj radno pravni status", zaključio je Omerović.

 

Foto: klix/arhiv