Protest na deponiji Uborak: Građani najavili da će pored deponije čekati i Novu godinu

Nezadovoljni građani naselja Kuti-Livač i Vrapčići i aktivisti Udruženja Jer me se tiče ponovo su ispred ulaza u krug JP Deponija

- Pozvani su gradonačelnik, javni pravobranilac Mostara i direktor JP Deponija, ali bez ministara koji su jedini koji mogu odlučiti o ovom - Hasandedića i Teletovića, nema svrhe sjediti, rekao je Hodžić.

Najavio je i da će građani pored deponije biti i nakon novogodišnjih praznika. Tamo će, kaže, čekati i Novu godinu.

- Oni koji odlučuju o nama neka vide da mi nismo i da nećemo odustati. Vidite koliko je policije danas tu. Nismo došli da se tučemo i pravimo nerede. Uvijek sve radimo mirno i dostojanstveno. Ne provociramo, tako da je ovo prava katastrofa, rekao je.

Krivične prijave protiv onih koji su organizovali deblokadu deponije 9. decembra već su podnesene ili su u fazi pripreme, ponovio je. One će, kaže, biti podnesene protiv načelnika PU Mostar i PU Mostar – Sjever, kao i protiv svih policijskih službenika koji su upotrijebili prekomjernu silu tog dana. Nezadovoljan je i odnosom vladajućih struktura koje nisu našle za shodne da održe sastanak sa građanima i nevladinim udruženjima.

- Od juna političari govore isto i pritom ništa ne rade. Niti sazivaju sastanke, niti se pojavljuju na eventualno sazvanim. Čuli ste izjavu premijera Hercega, koji je rekao da se ovo treba riješiti na višem nivou, međutim niko se zasad nije obratio, niti je neko nešto predložio. Spremni smo na dogovor. Nismo djeca. Znamo da se to ne može završiti za dan, ali postoji i nešto što se mora uraditi. I sami su rekli da ovoj deponiji nije mjesto ovdje, međutim kasnije ništa nisu poduzeli, tvrdi Hodžić.

Podsjećamo, pred početak nedavnog skupštinskog zasjedanja ministar okoliša HNK-a Ajdin Teletović, koji se nije pojavio na sastanku u Vijećnici tvrdeći da je bio spriječen, kazao je kako će se sastanak uskoro održati, međutim od tada je prošlo više od 15 dana, a da ništa nije poduzeto.