Protest u Tuzima zbog ubistva Šejle Bakije

.
Više desetina okupljenih građana nosilo je transparente na crnogorskom i albanskom jeziku

 

Građani Tuzi na mirnom okupljanju u centru izrazili su protest povodom ubistva 19-ogodišnje Šejle Bakije. Protest je održan u organizaciji NVO Pokret za razvoj Tuzi i Centar za ženska prava.

Više desetina okupljenih građana nosilo je transparente na crnogorskom i albanskom jeziku, zahtijevajući pravdu u slučaju ubijene djevojke.

Nosili su i njene fotografije, te natpise sa porukama "Učite sinove da žene nisu objekti", "Pravo na život bez nasilja", "Pravda ponekad spava, ali nikad ne umire", "Juče Šejla, danas ti", "Ovdje nema sigurnosti, ni kuća više nije sklonište", navodi RTCG.

Ubistvo djevojke osudio je na Twitteru potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

- Tragedija u Tuzima posljednji je alarm nadležnim institucijama sistema koje moraju pronaći mehanizme zaštite žrtava nasilja u porodici - istakao je Abazović.

Reagovao je i poslanik DPS-a Duško Marković, koji kaže da podržava opravdanu reakciju građana.

- To je tragedija koja ne pogađa samo njenu porodicu, već cijelu zajednicu i društvo. Jedan mladi život je ugašen, i to je velika opomena - da se svako nasilje mora sasjeći u korijenu", napisao je Marković na Twitteru.

Država je, kaže Marković, dužna da uspostavi predan i odgovoran rad institucija, sposobnih da zaštite svaku porodicu i pojedinca.

Ovim protestom, kako su kazali, žele da podrže porodicu ubijene 19-ogodišnjakinje u potrazi za pravdom i da, kako navode, spriječe da još života bude izgubljeno usljed porodičnog nasilja i nasilja nad ženema.

- Tražimo od Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i potpredsjednika Vlade za bezbjednost, Dritana Abazovića, pokretanje hitne istrage o ovom slučaju nasilja nad ženama, koje je završilo tragičnim gubitkom mladog života, uprkos činjenici da je nasilje prijavljivano policiji i pravosuđu - navodi se u saopštenju.

FOTO: RTCG