PROVJERAVA SE 7.000 DIPLOMA U USK: ZA SADA SMO PRONAŠLI 22 DIPLOME, KOJE SU PROSLIJEĐENE SEKTORU KRIMINALISTIČKE POLICIJE

dffghj
Diplome državnih službenika, namještenika i zaposlenika gradskih institucija i preduzeća u Bihaću bit će provjerene u narednom periodu.

Vjerodostojnost diploma bit će provjeravana kod zaposlenih u Gradskoj upravi Grada Bihaća, Gradskom pravobranilaštvu, javnim ustanovama, javnim preduzećima i drugim organima, čiji je osnivač Grad Bihać ili se finansiraju iz Budžeta Grada Bihaća.

Nakon što je krajem prošle godine Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) donijela zaključak o provjeri diploma zaposlenih u javnom sektoru, počeo je proces provjere sedam hiljada diploma. Završetak ovog procesa očekuje se za otprilike mjesec i pol dana, a već se sada znaju prvi rezultati.

“Za sada smo pronašli 22 diplome, koje su proslijeđene sektoru kriminalističke policije”, kaže Šejla Šarić, koordinatorica radnog tijela Vlade USK za borbu protiv
korupcije.

“Ovo je u fazi pred-istražnih radnji, uzimanja izjava od osumnjičenih, svjedoka, sve one radnje koje treba obaviti da bi se na kraju dokumentovalo i dokazalo da se u konkretnom slučaju radi o krivičnom djelu”, rekao je Ale Šiljdedić, portparol Uprave policije USK.

Prema uzoru na kanton, ovih dana je pokrenuta procedura provjere diploma i kod više od dvije stotine uposlenika gradskih institucija i preduzeća u Bihaću.

“Sve ćemo provjeravati po metodologiji koju smo utvrdili. To će malo potrajati, uzeće i novaca, ali ukoliko hoćemo da nam djeca završavaju prave fakultete, ukoliko hoćemo da se cijeni znanje i stručnost u ovoj državi, onda moramo znati da li ima tih koji su kupili diplome, ko su oni i da li se nalaze na nekim pozicijama”, rekao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Nikola Findrik, profesor kaznenog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću, kaže da krivično zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini predviđa kaznu zatvora do pet godina za kvalificirani oblik krivotvorenja javne isprave. Navodi i da krivični postupak nije jedini mehanizam.

“Svima nam je poznato da krivični postupak traje određeni vremenski period i to je uredu jer se moraju utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti. Međutim, ono što poslodavcu stoji na raspolaganju je takozvani vanredni otkaz, odnosno otkaz ugovora o radu bez obaveze poštivanja otkaznog roka”, kaže profesor Findrik.

Građani pozdravljaju provjeru diploma zaposlenih u javnom sektoru. Kažu da je, konačno, došlo vrijeme da se lažnim diplomama stane u kraj.

“Pozdravljam tu akciju i nadam se da će izaći na vidjelo ono što nije trebalo”.
“Daj Bože. Ako se to desi, onda ima boljitka”.
“To je nešto najbolje što se desilo od rata do danas. Da se nešto radi kako treba”.

Podsjećamo, 2019. godine je u Unsko-sanskom kantonu izvršeno više akcija hapšenja i zatvaranja ustanova zbog izdavanja lažnih diploma. Zabrinjavajuća je i činjenica da se od 22 diplome koje su proslijeđene Sektoru kriminalističke policije, nalaze uposleni u pravosuđu, kao i školskim i zdravstvenim ustanovama.

Javnost u narednim mjesecima očekuje konkretne mjere na suzbijanju ove pojave u našem društvu.