Provjerili smo u kojoj je fazi uvođenje bahate vožnje kao posebnog saobraćajnog prekršaja

-ć

Nakon što je jučer objavljen snimak brze vožnje u režiji sarajevske influenserke, provjerili smo u kojoj fazi su izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja koje se tiču uvođenja bahate vožnje kao posebnog prekršaja.
Prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja za prekoraćenje brzine više od 30 km/h kazna iznosi dva kaznena boda, dva mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilom i 400 KM. Mnogi smatraju da je ovakva kazna nedovoljno u slučajevima kada se radi o posebno brzoj vožnji koja ugrožava živote drugih učesnika u saobraćaju.
Nakon što je 28. maja Armin Berberović upravljajući motornim vozilom udario i usmrtio doktorice Almu Suljić i Azru Spahić najavljeno je pokretanje procedura za uvođenje bahate/obijesne vožnje kao posebnog djela.
"Postoji više inicijativa na tu temu. Izmjene zakona podrazumijevaju definisanje bahate vožnje. Zakon je na mišljenjima državnih i entitetskih instituacija u skladu sa zakonskim procedurom. Čim prije želim da ugleda svjetlo dana", odgovorio je ministar Edin Forto na pitanje o tome u kojoj fazi se nalaze izmjene zakona.

Podsjećamo, jučer je portal Klix.ba objavio snimak sarajevske influsenserice Adne Helić kako kroz naselje Halilovići vozi 108 km/h, čak za 40 više od dozvoljene brzine. Helić se ovim nedjelom pohvalila na svome instagram profilu.

Pogledajte video ovdje.

"Najoštrije osuđujem svako nedozvoljeno ponašanje u saobraćaju, posebno imajući u vidu teške i neprežaljene gubitke života kojima smo svjedočili ne tako davno na našim ulicama. Želim istaći da je u slučaju A.H. koji je danas uznemirio javnost policija odmah reagovala, ispitala i utvrdila odgovornost, te je protiv prekršioca izrečena zaštitna mjera oduzimanja vozačke dozvole u trajanju od 60 dana i izdat prekršajni nalog u iznosu od 400 KM", poručio ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.

Istakao je da MUP Kantona Sarajevo intenzivno primjenjuje smjernice o poboljšanju sigurnosti u saobraćaju koje uključuju i pojačane preventivne i represivne mjere, povećan broj policijskih službenika na terenu, kao i pojačan rad Jedinice interventne policije i jedinice za bezbjednost saobraćaja.