Prva američka letjelica sletjela na Mjesec nakon 50 godina

.
Svemirska letjelica nije dizajnirana za pružanje videa događaja uživo

Svemirska letjelica koju je izgradila i kojom upravlja teksaška kompanija Intuitive Machines LUNR.O sletjela je u četvrtak blizu južnog pola Mjeseca, što je bilo prvo američko dodirivanje površine Mjeseca u više od pola stoljeća.

 

 

 

Šestonožni robot-lender, nazvan Odisej, sletio je oko 18:23 po lokalnom vremenu, navodi se u saopćenju kompanije i NASA-e u zajedničkom web prijenosu slijetanja iz operativnog centra misije Intuitive Machines u Houstonu, javlja France 24.

 

Kao što je i planirano, letjelica se zaustavila u krateru nazvanom Malapert A u blizini Mjesečevog južnog pola, navodi se.

 

Slijetanje, dan nakon što je svemirska letjelica dosegla Mjesečevu orbitu i sedam dana nakon lansiranja s Floride, potvrđeno je signalima koji su poslani oko 384.000 km daleko do kontrole misije.

 

Ali komunikaciji s letjelicom trebalo je nekoliko minuta da se ponovno uspostavi, a početni signal je bio slab, ostavljajući kontrolu misije nesigurnom u pogledu tačnog stanja i položaja letjelice, prema kontrolorima leta koji su čuli u web prijenosu.

 

Svemirska letjelica nije dizajnirana za pružanje videa događaja uživo. Ova je ekspedicija dio NASA-inog nastojanja da komercijalnim letjelicama trasira put za povratak astronauta na Zemljin satelit do kraja desetljeća.

 

Foto:Instagram