Prva srednja škola “Dr. Husein Džanić” po prvi put obilježila Dan škole

skola
Prva srednja škola „Dr. Husein Džanić“ Velika Kladuša, koja je osnovana 1999. godine odlukom Skupštine Unsko-sanskog kantona, obilježila je danas po prvi put Dan škole. Odlukom donesenom početkom ovog mjeseca odlučeno je da se dan škole obilježava 23. aprila, na Svjetski dan knjige i autorskih prava. Svečanosti organiziranoj tim povodom danas su prisustvovali brojni gosti i prijatelji škole, učenici, uposlenici i saradnici. U prigodnom referatu direktor škole prof. Nihad Ugarak podsjetio je na najznačajnija potignuća i projekte koje je ova škola ostvarila u proteklom periodu. Posebno je naglašeno da je u posljednje tri godine za projekte škole obezbijeđeno i kroz ulaganja do kraja godine biće realizirano ukupno 573.000 KM, što ovu školu čini prvom u Unsko-sanskom kantonu po osiguranim investicijama (poslušajte izjavu)…

 

Prva srednja škola „Dr. Husein Džanić“ Velika Kladuša, koja je osnovana 1999. godine odlukom Skupštine Unsko-sanskog kantona, obilježila je danas po prvi put Dan škole. Odlukom donesenom početkom ovog mjeseca odlučeno je da se dan škole obilježava 23. aprila, na Svjetski dan knjige i autorskih prava. Svečanosti organiziranoj tim povodom danas su prisustvovali brojni gosti i prijatelji škole, učenici, uposlenici i saradnici. U prigodnom referatu direktor škole prof. Nihad Ugarak podsjetio je na najznačajnija potignuća i projekte koje je ova škola ostvarila u proteklom periodu. Posebno je naglašeno da je u posljednje tri godine za projekte škole obezbijeđeno i kroz ulaganja do kraja godine biće realizirano ukupno 573.000 KM, što ovu školu čini prvom u Unsko-sanskom kantonu po osiguranim investicijama.

Na današnjoj svečanosti posebna pažnja poklonjena je spomenu na  lik i djelo dr. Huseina Džanića, istaknutog kladuškog naučnika i akademika, po kojem je škola nazvana. O njemu je govorio prof. Ismet ef. Mustedanagić, koji je naglasio važnost odavanja priznanja postignućima i ličnim doprinosima prof. dr. Džanića na poljima obrazovanja, nauke i privrede kako u lokalnoj zajednici,  tako i u regionalnim i širim okvirima.

U cilju unaprijeđenja procesa izvođenja nastavnog procesa i stvaranja boljih uslova rada u proteklom periodu mnogo je uloženo u opremu i objekat škole. Jedan od značajnijih projekata ne samo za školu već i lokalnu zajednicu i Unsko-sanski kanton je projekat “Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta rada“ koji se realizuje u okviru programa “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje obuku za zanimanje CNC operater. Projekt  finansira Evropska unija, a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR) u BiH. Nosilac projekta je Obrtnička komora Unsko-sanskog kantona u saradnji sa ovom školom, Općinom Velika Kladuša, firmom „Strojopromet“. Enes Arapović, predsjednik Obrničke komore, i danas je izrazio zadovoljstvo realizacijom projekta 

Partner na nekoliko projekata škole bila je i Općina Velika Kladuša. „Naše je opredjeljenje pomagati mladim ljudima, jer time gradimo svjetliju budućnost“, istakao je Ervin Abdić, savjetnik Općinskog načelnika

Svečanost obilježavanja škole svojim nastupima uveličali su i učenici srednjih škola, te polaznici odjeljenja Muzičke škole u Velikoj Kladuši sa nekoliko tačaka.

Gosti današnje svečanosti bili su i zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona i Federalnog parlamenta s područja općine Velika Kladuša, predstavnici Općine Velika Kladuša, Pedagoškog zavoda USK, savjetnik Premijera Unsko-sanskog kantona, savjetnik Federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te brojni drugi prijatelji škole. Istaknutim učenicima, pojedincima i privrednim subjektima uručene su i zahvalnice za ostvarene rezultate i doprinos u radu škole.

Prva srednja škola “Dr. Husein Džanić” obrazuje tehnička i zanatska zanimanja. Trenutno je u nastavnom procesu 570 učenika, 50 profesora, predavača i stručnih saradnika, dok se nastava odvija u 10 učionica i radionici. Na festivalima znanja i takmičenjima učenici ostvaruju dobre rezultate, a aktivni su i u vannastavnim aktivnosta kroz novinarasku i horsku sekciju, turnire, u obilježavanjima značajnih datuma, edukativnim radionicama i brojnim drugim aktivnostima.