Prve blokade Kluba Hrvata i Srba u Domu naroda: Ne žele raspravu o Strategiji odbrane Srbije!

SARAJEVO, (Patria) - U Sarajevu se održava hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Denis Bećirović tražio je da se dopuni dnevni red i uvrsti Informacija o antidjetonoskoj nacionalnoj strategiji odbrane Srbije i njeno štetno djelovanje prema BiH.

Međutim, prijedlog je odbijen glasovima iz Kluba Hrvata i Srba. Protiv je bilo devet delegata.  

„Smatram da nije dobro da površno pređemo preko ovoga. Logično je da se najviši zakonodavni organ očituje o tome. Još gora je činjenica da je u Strategiji nacionalne odbrane Srbije dio BiH postavljen kao zona od posebnog značaja za odbranu Srbije. To nije radio ni režim Slobode Miloševića. Važno je da se iz ove zgrade čuje da se to tako ne može. Važno je da uputimo poruku kolegama u Srbiji, i pitako kako bi se oni ponašali da susjedne države njih tako tretiraju“, kazao je Bećirović. 

On je naveo i da imaju obavezu i visokog predstavnika da pozovu da reaguje, ali većine u Domu naroda PSBiH za ovaj prijedlog nije bilo. Ovo je prvi od dokaza da je prpeušteno Hrvatima i Srbima da blokiraju u Domu naroda sve što požele. 

Podsjećamo, Narodna Skupština Republike Srpske izabrala je delegate iz tog entiteta koji će u narednom mandatu obavljati dužnosti zastupnika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, rezultate tog dijela posrednih izbora za to zakonodavno tijelo 07.12.2018. godine potvrdila je i Centralna izborna komisija (CIK).

Tako iz reda srpskog naroda pomenute dužnosti obavljaju Nikola Špirić, Sredoje Nović, Dušanka Majkić i Lazar Prodanović iz SNSD-a, te Mladen Bosić koji je član SDS-a. 

SDA je obezbijedila HDZ-u i SNSD-u ključ zakonadavne vlasti.

Zastupnici SDA u NSRS su podržali umjesto SDP-ovog kandidata i time je data vrlo važnu polugu za odlučivanje. Milorad Dodik će zahvaljujući njima sam odlučuje o svim procesima u državi.

SNSD-u i HDZ-u dodat je još po jedn delegat u Domu naroda i  ove dvije stranke umjesto 6 imaju 8 od ukupno 15 delegata Doma naroda.