Prvi pad Boeinga 737 Max 8: Stari avioni su rizični, ali i novi

Putnički avion Boeing 737 Max 8 kompanije Lion Air srušio se danas nedugo nakon polijetanja iz Džakarte u Indoneziji s gotovo 190 putnika, a posebno čudi činjenica da se radi o potpuno novom avionu.

Ovo je prvi veći incident vezan za Boening 737 Max 8. a detalja o mogućem uzroku njegovog pada baš i nema te neće biti potvrđeni sve do okončanja istrage. Avionske nesreće su obično kombinacija nekoliko faktora, tehničkih i ljudskih, a postavlja se pitanje i da li je činjenica da je avion potpuno nov igrala neku ulogu u tome.

Lion Air je u julu saopćio da je "veoma ponosan" što je postao prva indonezijska kompanija koja je počela koristiti Boeing 737 Max 8 te da je naručila još ovakvih aviona. Avion koji se srušio jutros je u upotrebi od 15. augusta ove godine te je skupio samo 800 sati leta. Pilot je nedugo nakon polijetanja od kontrole leta zatražio povratak na aerodrom u Džakartu. Šef Lion Aira je saopćio da je došlo do tehničkog problema tokom prethodnog leta, ali da je taj problem riješen prema proceduri.

Kompanija koristi još 11 aviona istog modela te nema planova za njihovo povlačenje.

Analitičar za avijaciju Gerry Soejatman je za BBC rekao da veoma stari avioni nose najveći rizik od nesreća, ali i da su novi avioni veoma rizični.

"Ako je avion prilično nov, ponekad ima problema koji se pokažu tek kada se avioni redovno počnu koristiti. Ti problemi se obično riješe u prva tri mjeseca upotrebe", rekao je analitičar.

Avion koji se srušio danas trebao je za nekoliko sedmica preći granicu od tri mjeseca upotrebe. 

Analitičar Jos Ostrower je dodao da se novi avioni obično ne servisiraju na početku upotrebe jer je "sve novo". Kazao je da problema uvijek bude, što je uobičajeno, ali ti problemi su daleko od onih koji prijete sigurnosti aviona i putnika. Analitičari su se složili da je prerano donositi zaključke o uzroku nesreće.

"Nesreću su vjerovatno uzrokovali tehnički problemi, ali još je rano govoriti o tome. Uzrok se može ustanoviti samo kad budemo imali više informacija", rekao je Soejatman.

"Ne znam šta je uzrokovalo pad novog aviona. Ima mnogo različitih faktora koji mogu dovesti do ovakve nesreće", dodao je Ostrower.

Boeingova 737 Max serija aviona je najprodavanija u historiji kompanije koja je dobila gotovo 4.700 narudžbi. Max 8 su naručile kompanije među kojima su American Airlines, United Airlines, Norwegian i FlyDubai