Prvi pohod na jamu Čavkarica: Bošnjaci Hercegovine ne daju zaboravu 1.600 nedužno ubijenih

Cavkarica
Pohod do jame Čavkarice, prvi put organizovan, nakon 79 godina, krenuo je jutros, u 9 sati iz Stoca, ispred Careve džamije.


Koloni se pridružio i zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH, Stočanin Amer Obradović, koji je i sam bio logoraš u zadnjem ratu u svome gradu. 

Namjera organizatora, Koordinacije bošnjačkih udruženja iz Mostara, je da se polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i prigodnim programom oda počast za blizu 1.600 žrtava sa šireg prostora bilećkih Rudina i Dabra, koji su ubijeni u periodu od 29. augusta do 3. septembra 1941. godine od crnogorskih četnika i njihovih domaćih saradnika.
Jedan od organizatora, publicista i novinar Tahir Pervan, koji se već 30 godina bavi i istražuje ovu temu je danas na izjavio: 

“Naše današnje okupljanje na jami Čavkarici ima samo jedan cilj, a to je da sa ovog svetog muslimanskog mjesta pošaljemo poruku našim političkim i vjerskim liderima u Mostaru i Sarajevu da nismo zaboravili naših 1600 nevino stradalih žrtava i da ih nećemo zaboraviti nikada.