Prvi put u historiji osnovana frizerska škola u Velikoj Kladuši

.
Ove godine učenici Druge srednje škole po prvi put su u Velikoj Kladuši imali mogućnost izabrati zanimanje frizer, a samo uvođenje zanimanja inicirali su frizeri sa područja općine.

Da postoji veliki interes za ovom školom pokazao je veliki odaziv učenika koji su se prijavili za pohađanje frizerske škole. Samo školovanje traje tri godine, ove godine je upisano jedno odjeljenje koje broji 23 učenika.

“Ovo je prva generacija zanimanja- frizer a posljednjih nekoliko godina bilo je zahtjeva od strane udruženja kladuških frizera za otvaranjem frizerske škole. Zahvaljujem svim našim kolegama sa područja USK koji su pomogli prikupljanju potrebne dokumentacije za otvaranje škole, kao i odgovornima iz Ministarstva obrazovanja koji su nam u konačnici dali saglasnost da uvedemo ovo zanimanje. Za samo zanimanje postojala je velika zainteresiranost učenika, tako da smo imali 40 prijavljenih, primljeno je 25 učenika a dva učenika su u međuvremena odustala tako da ovu školu trenutno pohađa 23 učenika”, rekao je Fikret Hadžić direktor škole.

U samom odjeljenju nalazi se 22 učenice i jedan učenik, svi su izrazili zadovoljstvo što pohađaju ovu školu i što će im omogućiti da se nakon ovoga bave frizerskom profesijom.

Po prvi put u ulozi predavača praktične nastave nalazi se  velikokladuška frizerka i vlasnica salona “Kaja” Zlatka Melkić.

“Školovanje u novootvorenoj frizerskoj školi traje tri godine, radi se po ustanovljenom nastavnom planu i programu. Prva godina sastoji se od teoretskog upoznavanja sa samim zanimanjem,  u drugoj godini više se pažnje poklanja praktičnoj nastavi  tako da će će tokom sedmične nastave imati  dva dana prakse. U završnoj trećoj godini tokom sedmice učenici će imati tri dana prakse u frizerskim salonima što će im i biti priprema za samostalni rad nakon završetka školovanja”, istakla je predavačica praktične nastave i predsjednica Udruženja frizera Velika Kladuša, Zlatka Melkić Kaja.

Pedagogica Druge srednje škole,Nafka Draganović,  kazala je da joj izuzetno drago što imaju sada i ovo zanimanje u školi, jer kako je istakla, na ovaj način želimo zadržati mlade u državi i omogućiti ima sticanje novih znanja i vještina.

Nadamo se da će uvođenje ovog izuzetno deficitarnog  zanimanja u velikokladuško srednje obrazovanje, značiti i određenu reformu kad je u pitanju otvaranje novih zanimanja u obje stručne škole na području općine.