Prvi put u savremenoj historiji El-Aksa zatvorena za vjernike tokom ramazana

dddd
Prvi put u savremenoj historiji, džamija El-Aksa u Starom gradu u okupiranom istočnom Jerusalemu zatvorena je zbog pandemije koronavirusa za muslimanske vjernike prvog dana ramazana, svetog mjeseca posta.

Sveto mjesto, koje u normalnim vremenima privuče desetke hiljada muslimana na džuma-namaz i na noćne molitve tokom ramazana, poznate kao teravih-namaze, prvi put je tokom ovogodišnjeg ramazana bilo bez ijednog vjernika.

Samo nekolicina imama sa maskama na licu bila je u džamiji, udaljeni jedni od drugih nekoliko metara zbog mjera ograničenja, i obavila je džumu u objektu.

Prije dvije sedmice, Vijeće islamskog vakufa objavilo je odluku bez presedana o privremenoj zabrani ulaska muslimanskim vjernicima u džamiju El-Aksu, treće najsvetije mjesto islama.

Odluka koju je donijelo Vijeće vakufa, kojim upravlja Jordan, bila je “bolna”, navodi se u saopćenju koje je objavilo Vijeće, koje je nadležno za nadzor nad svetim mjestima u Jerusalemu.

- Muslimani bi tokom ramazana trebali obavljati molitve u svojim domovima kako bi zaštitili vlastitu sigurnost - saopćilo je Vijeće.

Muslimani vjeruju da je to mjesto s koga je poslanik Muhammed uzdignut na nebo.

Izrael, koji okupira istočni Jerusalem, u kome se nalazi sveto mjesto, ima skoro 15.000 slučajeva koronavirusa i 193 preminulih. Na okupiranim palestinskim teritorijama potvrđeno je 480 slučajeva zaraze virusom, uz četiri smrtna slučaja, javila je palestinska novinska agencija WAFA.