fbpx Prvi smrtni slučaj teške respiratorne infekcije

Prvi smrtni slučaj teške respiratorne infekcije

Home

Prvi smrtni slučaj teške respiratorne infekcije


Sada se nalazimo u razdoblju najintenzivnije cirkulacije virusa gripe u kojem očekujemo najveći broj oboljelih kao i svake godine, a to je razdoblje kraj siječnja i veljača, istakla je Rodić Vukmir.

U Republici Srpskoj prijavljen je prvi smrtni slučaj koji je posljedica teške respiratorne infekcije, rekla je jučer doktor Instituta za javno zdravstvo Nina Rodić Vukmir. Taj pacijent bio je pozitivan na influencu B.

U pitanju je osoba srednje starosne dobi kod koje su nastale brojne komplikacije, a preminula je u urgentnom kliničkom centru RS u Banjoj Luci.

Liječnici iz cijele BiH navode kako je iz dana u dan sve više oboljelih građana od raznih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripi. U drugom tjednu siječnja u Republici Srpskoj prijavljeno je 3.991 akutnih respiratornih infekcija, dok je oboljenja sličnih gripu registrirano 1.369.

Stanje zdravlja

Od početka sezone u RS-u je, prema riječima Rodić Vukmir, ukupno registrirano 27.711 akutnih respiratornih infekcija, dok je oboljenja sličnih gripu prijavljeno 10.612 i to najviše u uzrasnoj grupi predškolske i školske djece.

– U bolnicama u drugom tjednu siječnja prijavljen je jedan slučaj teške respiratorne infekcije, koji je zahtijevao hospitalizaciju i to iz Bolnice Foča, dok ih je od početka sezone prijavljeno ukupno deset, rekla je Vukmirova.

Dodaje i kako je za sada najveći broj prijavljenih slučajeva u populaciji srednjeg i starijeg životnog doba, a primjetan je porast oboljenja sličnih gripu.

– Sada se nalazimo u periodu najintenzivnije cirkulacije virusa gripa u kojem očekujemo najveći broj oboljelih kao i svake godine, a to je period kraj siječnja i veljača, istakla je Rodić Vukmir.

Kada je u pitanju Federacija situacija je skoro identična. I u ovom entitetu tokom drugog tjedna siječnja u porastu je broj prijavljenih oboljenja sličnih gripi. Ukupno je, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prijavljeno 2.014 slučaja sa simptomima sličnim gripi.  Od početka listopada 2016. godine do 15.siječnja ove godine, ukupno je registrirano 13.396 osoba sa simptomima sličnim gripi. Oboljenja slična gripi prijavilo je osam od deset županija u Federaciji. I u Federaciji su registrirana dva slučaja teške akutne respiratorne infekcije i to u Sarajevu.

Preporuke

Prema podacima Europskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije, deset od 43 zemlje su prijavile visok do izrazito visok intenzitet aktivnosti gripa, poput Albanije, Makedonije, Francuske, Srbije, Grčke, Finske i drugih. Registriran je i povećan broj smrtnih ishoda kod starije populacije u Francuskoj i Portugalu.

Liječnici savjetuju primjenu mjera osobne, a posebno respiratorne higijene kao i higijene prostora u kojem se živi i radi. Savjetuje se, ukoliko već bolujete od gripe, mirovanje, uzimanje tečnosti, snižavanje temperature ako ona prelazi 38 stupnjeva, upotrebu lijekova koje je propisao liječnik i ne uzimanje antibiotika jer oni nisu djelotvorni. Liječnici preporučuju građanima da izbjegavaju blizak kontakt sa zaraženim osobe s obzirom da je to jedini način da se odbrane od gripe.

(Izvor: Dnevni-list.ba)

Objavio: Sat, 21/01/2017 - 10:47

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top