Prvo obraćanje Erdogana nakon proglašenja pobjede: "Baj, baj, baj, Kemale"

.
Predsjednik Vrhovne izborne komisije Republike Turske Ahmet Yener saopćio je da je nakon današnjeg drugog kruga predsjedničkih izbora u toj zemlji prebrojano 75,42 posto glasova i da je u vodstvu aktuelni predsjednik države i kandidat Narodnog saveza Recep Tayyip Erdogan.

Yener je izjavio da Erdogan trenutno vodi sa 53,41 posto osvojenih glasova, ispred njegovog rivala i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua koji je osvojio 46,59 posto glasova.

 

Pristalice Erdogana već su izašli na ulice i počeli slaviti širom Turske, a obratio im se i Erdogan.

 

Predsjednik Erdogan se obratio svojim glasačima, zahvaljujući ljudima što su mu "dali odgovornost da vlada sljedećih pet godina".

 

"Ako Bog da, bit ću vrijedan vašeg povjerenja kao što sam bio posljednju 21 godinu. Zajedno smo do groba", rekao je Erdogan.

Erdogan je u jednom trenutku i pjevao.

Prije izbora sam rekao da ova ljubav ovdje ne prestaje. Baj, baj, baj, Kemale", rekao je Erdogan. Kaže da je pobjeda "otvorila vrata u novo tursko stoljeće".

"Glavna opozicija smatrat će mog suparnika odgovornim za loš rezultat. Volim te, Istanbule! Zaljubljeni smo u Istanbul, i idemo dalje s Istanbulom. Danas je Istanbul drugačiji. Hvala svima, hvala svim građanima koji su glasali i oglasili se o budućnosti ove zemlje", rekao je okupljenima dok je stajao na autobusu.

 

Foto:Arhiv

Izvor: