Sanski Most: Psi lutalice usmrtile ovce i jagnjad

Poljoprivrednom proizvođaču Rufadu Taliću, u selu Šehovci, čopor pasa lutalica pričinio je značajnu materijalnu štetu. Psi su provalili u tor s ovcama i usmrtili šest odraslih ovaca i četrnaestoro jagnjadi.

Talić kaže kako je ovce pustio u prostor ograđen željeznom žicom, a kada se vratio poslije nekoliko sati zatekao je stravičan prizor. U toru su se nalazile mrtve ovce i jagnjad, a nekoliko životinja bilo je teško povrijeđeno. Iako je tor ograđen željeznom žicom, psi su je jednostavno rastrgali zubima i ušli u njegovu unutrašnjost. Krajnji bilans ovog krvavog pira je šest odraslih ovaca i četrnaestoro jagnjadi koji su usmrćeni na brutalan način.

Talić ističe kako mu je pričinjena velika materijalna šteta koju je procjenio na preko 3000 maraka. U Lovačkom društvu „Sana“ kažu da su nemoćni po ovom pitanju i da je pse moguće ustrijeliti samo u lovištu, jer su oni tada kategorizirani kao štetočine koje uništavaju sitniju divljač. Problem pasa lutalica nerješiva je enigma za sve lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, kako prenosi RTV Sana. Naša zemlja je prije nekoliko godina donijela Zakon o zaštiti životinja kojim se strogo zabranjuje i kažnjava mučenje i maltertiranje životinja. Međutim, nisu stvoreni uslovi da se problem s napuštenim psima riješi na drugačiji način.

Mještani koji žive u rudbnim područjima Općine Sanski Most kažu kako su psi u zimskom periodu vrlo opasni jer su u potrazi za hranom koje nemaju dovoljno.