Puigdemont ponovno kandidat za katalonskog premijera

Katalonski parlament održat će danas izvanrednu sjednicu koja je sazvana nakon uhićenja bivšeg čelnika Carlesa Puigdemonta u Njemačkoj i prosvjeda pobornika nezavisnosti, a to će biti i novi pokušaj da se predloži novi kandidat za premijera.

Upravo je Puigdemont kandidat za predsjednika katalonske vlade, nakon što su svi prethodni pokušaji propali.

Prema pozivu na sjednicu, predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent sazvao je sjednicu parlamenta na kojoj bi tri stranke za nezavisnost, koje imaju većinu mjesta u parlamentu, mogle potvrditi Puigdemonta za kandidata za premijera.

No, te tri stranke još uvijek traže način kako ga imenovati na tu funkciju.

Puigdemont je vodio vladu Katalonije do 27. listopada kada je u katalonskom parlamentu izglasana uspostava samostalne republike Katalonije. Španjolska vlada raspustila je tada regionalnu vladu te preuzela direktno upravljanje Katalonijom.

Službeni Madrid je u međuvremenu poručila Torrentu da pronađe kandidata protiv kojeg se ne vodi sudski postupak.

Od subote je počeo teći rok od dva mjeseca u kojem Katalonija mora dobiti novog predsjednika vlade ili će 5,5 milijuna Katalonaca na nove izbore.

Kandidati u pritvoru, Katalonci na ulicama

Svi dosadašnji kandidati za premijera završili su u pritvoru, a Puigdemont je uhapšen u Njemačkoj. Zbog toga su brojni Katalonci izašli na ulice te blokirali prometnice.

Reagirala je i interventna policija, te izašla na teren kako bi raskrčila jednu od blokiranih autocesta.

Prethodno se okupilo više stotina ljudi koji su izvikivali "Sloboda za političke zatvorenike", a bile su blokirane mnoge prometnice, pa tako nakratko i prilazi Barceloni, gdje su se prosvjednici sukobili s policijom.

Puigdemont je u nedjelju uhićen u Njemačkoj kada se vraćao iz Finske u Belgiju gdje živi od kraja listopada. U ponedjeljak je saslušan i pritvoren dok njemački suci ne odluče o izručenju.

Ukupno je 25 optuženih katalonskih političara, a njih sedam se nalazi u inozemstvu. Španjolska je pokrenula europski uhidbeni nalog protiv svih.