Punih 27 godina logoraši čekaju da se riješi njihov status

logor

Na nivou države još uvijek nije donesen Zakon o žrtvama torture, a mnogi bivši logoraši nemaju ni status civilne žrtve rata.

PRIJEDOR, 31. jula – Prošlo je 30 godina od kad su u BIH otvoreni prvi koncetracioni logori, što je tada, 50 godina od ll Svjetskog rata, bilo nezamislivo da će se desiti.

Ali ipak se desilo i na hiljade ljudi prošlo je strašne torture i mučenja dok ih je na hiljade i ubijeno u ovom periodu.

Za one preživjele još uvijek nažalost nisu riješena statusna pitanja jer nikad nije ni donesen Zakon o žrtvama torture na nivou države. Mnogi bivši logoraši nemaju ni status civilne žrtve rata, te ni po toj osnovi nemaju ostvarena prava koja im pripadaju.

Razočarenje su i ove godine na obilježavanju godišnjice logora u Prijedoru izrazili brojni logoraši, među njima i Fikret Alić, čija je fotografija iz logora kao „Čovjeka sa žice“ obišla čitav svijet postala simbol spremnosti dojučerašnjih komšija da svoje sugrađane  zatvore, muče i ubijaju.

Osim razočarenja zbog nedonošenja Zakona, ogorčen je zbog nedolaska predstavnika vlasti, upravo onih koji u proteklih 27 godina nisu riješili njihov status koji bi dao barem djelimičnu satisfakciju za sve koji su prvi bili izloženi stradnjima u posljednjem ratu.