Put otpora- Istaknimo na ispravan način zastavu i grb BiH gdje god da živimo!

asd
Historija, kao i cijeli ovaj naš životni prostor znatno tromije se kreću u odnosu na veći dio normalnog svijeta. Ovdje historija često pravi krivine, zaokrete, podiže talase koji nekada preplave one oko nas, a nekada i skoro cijelu planetu.

Naša historija je onaj dio civilizacijskog krvotoka, kroz koji se kreće najbrže, a nigdje se ne odlazi. Naši historijski ciklusi su znatno kraći od normalnih, ali daleko luđi od svih drugih tokova historije. 

Bosna i Hercegovina nije zemlja čiju je naciju, kulturu i društveni izgled oblikovala kontinuirana historija i država. Bili smo i ostali rajska tromeđa Balkana, nad kojom se ukrštaju koplja najvećih sila svijeta.

Bili smo i ostali svima bitni, a zapravo nebitni. 

No, nikada se kroz historiju žitelji Bosne i Hercegovine nisu odricali ove zemlje i njenih simbola, kao u vremenu kada je ta Bosna i Hercegovina potpuno međunarodno i teritorijalno nezavisna. Srce naših predaka glavom je čuvalo zastavu Bosne i Hercegovine svog vremena. I svaki drugi simbol. Nikada, pa ni u porazima je se nisu odricali. Ta zastava nikada nije bila problem, odvajkada je bila čast,  ponos, život, država. 

Bosanskohercegovačke patriote nezavisnost su branile srcem, po cijeni glave i života. Činile su to pod zastavom oblikovanom simbolima iz najslavnijeg dijela naše prošlosti. Kotromanićevi ljiljani bili su štit odbrani ove države. 

A onda su patriote koje nisu posustale pred okupatorima i agresorima, skoro preko noći, pristale na ucjene da se odreknu svoje slavne zastave. Odbacili su je! Odrekli je se!

A ko se odrekne svoje zastave, dočeka da mu nametnu zastavu države njegove. No, i takva, postojeća zastava Bosne i Hercegovine i grb, ponovo je naša. U lošem vremenu, prihvata se šta se ima. 

Ali nije toliki problem što nam je stranac nametnuo zastavu. Problem je što je to državna zastava Bosne i Hercegovine, a mnogi oni koji se busaju u prsa patriotizma tu zastavu tretiraju kako kakav komad krpe, koji kačiš kako ti se hoće ili kako vjetar puše. Odnos prema zastavi zapravo je najbolji pokazatelj odnosa bh. patriota prema državi. Ne samo patriota, nego svih onih koji vole Bosnu i Hercegovinu. 

Nepoštivanje zastave je podjednaka izdaja kao i dezertiranje. Možda i veća, jer dolazi u stanju mira, bez neposredne opasnosti. Odnos prema grbu Bosne i Hercegovine daleko je gori. Većina onih koji bi grb trajno morali istaći ne znaju ni kako izgleda grb Bosne i Hercegovine. Ali zato znaju kako izgledaju grbovi Njemačke, Austrije, Italije...

Nedavno mi drug u Istočnom Sarajevu pokazuje TAS-ov golf 2. Kaže znaš kako ćeš ga prepoznati, iznad blatobrana ima grb Grada Sarajeva. I gle čuda. Stvarno ima. Tasov Golf iz 90-ih i danas na blatobranu nosi grb Sarajeva.  A Bosanci i Hercegovci, u stanju kada im se na svaki način pokušava oduzeti domovina, niti ističu niti imaju grb i zastavu Bosne i Hercegovine. 

Zato se širom naše države vijore zastave nekakvih entiteta i susjednih država. Kuda god da krenete dočekat će vas zastave RS i HZHB, Srbije i Hrvatske. Kada prolazite kroz Vitez, ne znate jeste li u Karlovcu ili u Vitezu. Zastava Bosne i Hercegovine nema ni jedan posto u odnosu na hrvatske. 

Možda je konačno vrijeme da se kanimo patriotskih izljeva na stadionima kada igraju reprezentacije i po društvenim mrežama kada se igramo internet patriota. Vrijeme je da zastava i grb Bosne i Hercegovine budu trajno i uredno istaknuti na kuće i zgrade svih onih koji vole ovu državu. 

Vrijeme je da pokažemo pod čijom zastavom stojimo, da nam prevrtljiva historija ne nanese kakvu drugu, tuđu zastavu. 

Piše: Rasim Belko