Od ponedjeljka će se putarina na autoputu Banja Luka - Doboj plaćati po pređenom kilometru

Od sutra će se primjenjivati zatvoreni sistem naplate putarine na autoputu "9. januar" od Banje Luke do Doboja, koji podrazumijeva plaćanje po pređenom kilometru, najavljeno je iz Javnog preduzeća "Auto-putevi Republike Srpske"

Naplata će biti vršena na postojećim naplatnim stanicama "Prnjavor" i "Kladari", te na novoizgrađenim stanicama "Laktaši", "Drugovići" i privremenom naplatnom mjestu na petlji "Mahovljani".

"Cijena putarine na relaciji Banjaluka-Kladari, nadomak Doboja, za putnička vozila iznosit će sedam KM, dok će vožnja od Banje Luke do Prnjavora koštati četiri KM. Definisane su cijene i za ostale kategorije vozila", saopšteno je iz "Auto-puteva Republike Srpske".

U saopštenju se ističe da će novi cjenovnik biti dostupan na internet stranici "Auto-puteva" /www.autoputevirs.com/, kao i na svim naplatnim stanicama duž autoputa "9. januar" od Banje Luke do Doboja, kao i na autoputu od Gradiške do Banje Luke.

"Na autoputu Gradiška-Banja Luka u funkciji ostaje otvoreni sistem naplate putarine u Jakupovcima. Ovaj sistem bit će u funkciji sve do završetka izgradnje i opremanja naplatnih stanica u Aleksandrovcu, Novoj Topoli i u Čatrnji, poslije čega će sistem naplate putarine iz otvorenog preći u zatvoreni", ističe se u saopštenju.

S obzirom na to da putnici iz Banje Luke ka Doboju moraju proći naplatno mjesto u Jakupovcima, iz "Auto-puteva" naglašavaju da prolazak plaćaju po utvrđenom cjenovniku, odnosno 2,5 KM za putnička vozila, ali na izlazu sa autoputa "9. januar" u Kladarima ili u Prnjavoru, taj iznos im se odbija od utvrđene cijene putarine na tom autoputu, tako da će na izlazu doplatiti razliku.

U povratku ka Banjoj Luci, na privremenom naplatnom mjestu na petlji "Mahovljani", vozači će, uz priznanicu o plaćanju putarine na autoputu "9. januar", dobiti i vaučer koji im garantuje besplatan prolazak kroz naplatnu stanicu "Jakupovci".

U saopštenju se dodaje da su na privremenom naplatnom mjestu "Mahovljani", koje će biti u funkciji do zatvaranja sistema naplate putarine na autoputu Gradiška-Banja Luka, predviđene po dvije trake, za manuelnu i elektronsku naplatu putarine u oba smjera.

Kada je riječ o naplati putarine elektronskim putem, pomoću TAG uređaja, na privremenoj naplatnoj stanici u Mahovljanima na naplatnim trakama za elektronsku naplatu putarine iz pravca Kladara prema Banjaluci, provjerava se ulazna stanica na kojoj je vozilo ušlo na autoput "9. januar", te se na osnovu toga naplaćuje putarina.

"Vozilo u Jakupovcima prolazi kao besplatan korisnik sa vaučerom. U suprotnom smjeru, odnosno kada iz Banje Luke idu ka Doboju, korisnicima koji imaju zabilježenu transakciju na naplatnoj stanici u Jakupovcima, na izlaznoj stanici se umanjuje cijena putarine za iznos naplaćen u Jakupovcima", navode iz "Auto-puteva Republike Srpske".

Sistem je u potpunosti automatizovan, a vozač, ukoliko želi, može na displeju da pročita koliko mu je vožnja naplaćena.