Putin doputovao u Sjevernu Koreju, ulice Pjongjanga ukrašene njegovim posterima i ruskim zastavama

F

Ruski predsjednik Vladimir Putin sletio je u Sjevernu Koreju u rijetku posjetu ovoj zemlji koja može signalizirati dodatno usklađivanja zemalja i potrebu Moskve da nabavi oružje iz Pjongjanga za potrebe rata u Ukrajini.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un lično je pozdravio Putina kad je izašao iz aviona u srijedu ujutru po lokalnom vremenu, piše ruski državni medij TASS.

Državni medij RIA javio je da su dvojica lidera zastali i živahno razgovarali jedan s drugim nekoliko minuta prije nego što su stigli do svojih vozila.

Ulice Pjongjanga bile su ukrašene ruskim zastavama i posterima Putina uoči njegove prve posete zemlji od 2000. godine.

Ovosedmična poseta je rijetko putovanje u inostranstvo za Putina otkako je započeo invaziju na Ukrajinu 2022. godine i ključni trenutak za Kim, koji nije ugostio jednog svjetskog lidera u svojoj politički izolovanoj zemlji od pandemije Covid-19.

Putinova posjeta će biti pažljivo praćena širom svijeta i očekuje se da će dodatno učvrstiti rastuće partnerstvo između dvije sile koje je zasnovano na njihovom zajedničkom animozitetu prema Zapadu i vođeno potrebom Moskve za municijom za njen rat u Ukrajini.

Nakon posjete Sjevernoj Koreji, Putin bi trebao otputovati u Hanoi kako bi prikazao veze Vijetnama kojim upravljaju komunisti i Rusiju, što će vjerovatno uznemiriti Sjedinjene Države.

Putinovo putovanje u Sjevernu Koreju imat će "veoma bogat" program, rekao je njegov pomoćnik Jurij Ušakov na konferenciji za novinare u ponedjeljak. Oba lidera planiraju da potpišu novo strateško partnerstvo, dodao je Ušakov.

Ushakov je insistirao na tome da sporazum nije provokativan ili usmjeren protiv drugih zemalja, već je namijenjen da osigura veću stabilnost u sjeveroistočnoj Aziji. On je rekao da će novi sporazum zamijeniti dokumente potpisane između Moskve i Pjongjanga 1961., 2000. i 2001. godine.

Foto: Kremlin.ru