Putin iznio uslove pod kojim će uopće razgovarati o kraju rata: Ova četiri su minimum

asdf

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je nekoliko uslova za postizanje prekida vatre s Ukrajinom u telefonskom razgovoru s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u četvrtak, prema glasnogovorniku turskog predsjednika.

Erdogan je ponudio da dovede Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Tursku kako bi olakšali pregovore o okončanju rata, rekao je portparol turskog predsjednika İbrahim Kalin u intervjuu za turski list Hurriyet objavljen danas.

Kalin je rekao da dok je Zelenski bio spreman za sastanak, Putin je iznio pitanja koja treba riješiti prije nego što se održe bilo kakvi pregovori na nivou rukovodstva.

"Prva je neutralnost Ukrajine, odnosno odricanje od članstva u NATO-u. Drugo, razoružanje i međusobne garancije sigurnosti u kontekstu austrijskog modela. Treće, proces koji ruska strana naziva 'denacifikacija'. Četvrto, otklanjanje prepreka širokoj upotrebi ruskog jezika u Ukrajini. Podrazumijeva se da je postignut određeni napredak u prva četiri člana pregovora koji su u toku”, rekao je Kalin, prenosi CNN.

Putin i drugi vladini zvaničnici su u više navrata iznosili lažne optužbe prema Ukrajini kao motivaciju za invaziju, neosnovano govoreći da se zemlja mora "denacificirati".

Kalin je dodao da je Putin postavio još dva zahtjeva koja su "najteža pitanja", a jedan je priznanje aneksije Krima i dvije "takozvane" republike u Donbasu. Kalin je rekao da ova dva poslednja pitanja "nisu prihvatljivi zahtjevi za Ukrajinu i međunarodnu zajednicu".

"Ako se postigne tačka u prva četiri člana i postigne dogovor, može doći do rasprave na nivou lidera u vezi sa petim i šestim članom", rekao je Kalin u intervjuu, dodajući da ako do pregovora dođe, "to je možda je moguće postići sporazum i okončati rat."

Kalin je rekao da je Erdogan rekao Putinu da primirje mora biti trajno. Turska direkcija za komunikacije saopćila je u četvrtak da je Erdogan ponudio da ugosti oba predsjednika bilo u Istanbulu ili u Ankari, rekavši da bi "konsenzus o nekim pitanjima mogao zahtijevati razgovore na nivou rukovodstva".