Putin je Merkel tokom sastanka poklonio cvijeće. Prije tri godine učinio je isto, a njemački mediji su to smatrali uvredom

.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel sastali su se danas u Moskvi, a prije sastanka ruski lider je svojoj gošći poklonio buket cvijeća, piše Telegraf.

Kada je ovo isto uradio tokom njihovog susreta prije tri godine, njemački mediji su ga napali i rekli da je uvrijedio liderku.

Sudeći prema fotografijama koje dolaze iz Moskve, Merkel je s osmjehom primila buket ruža od Putina.

Ovo nije prvi put da je Putin poklonio cvijeće Merkel. To je uradio i prilikom njene posjete Rusiji u maju 2018. godine. Međutim, tada su ga njemački mediji, pogotovo Bild, bukvalno "razapeli".

Naime, do sastanka je došlo u Sočiju, a Putin je tada Merkel dočekao ispred rezidencije sa buketom bijelih i roze ruža.

- To je dio našeg protokola. Ako se nekima to ne sviđa, trebalo da razmisle o davanju svojih poklona - rekao je tada Dmitrij Šečvenko.

Ševčenko, koji je jedan od osnivača modernog ruskog predsjedničkog protokola, negirao je da je ovim postupkom Putin uvrijedio njemačku kancelarku.

Podsjetio je da su Putin i Merkel stari poznanici i da su imali dobar lični odnos.

- Oni dijele prijateljske odnose koji sežu u prošlost. To je činjenica. Ali da je u posjetu stigla druga dama koja je na položaju šefa države, ali nije tako dobro upoznata sa Putinom ili ima formalniji odnos sa njim i ona bi u svakom slučaju bila dočekana sa cvijećem - istaknuo je tada.