Putin je sve krivo procijenio, širi se pobuna u vojnim krugovima

.
Prema navodima nekoliko američkih dužnosnika, čini se da postoji sve veća napetost između Putina i Ministarstva obrane uključujući i samog ministra Sergeja Šojgua

Ruskog predsjednika Vladimira Putina njegovi savjetnici pogrešno informiraju o poteškoćama ruske vojske u Ukrajini, pokazuju izvještaji američke obavještajne službe, piše New York Times.

Prema navodima nekoliko američkih dužnosnika, čini se da postoji sve veća napetost između Putina i Ministarstva obrane uključujući i samog ministra Sergeja Šojgua, koji je bio u najužem Putinovom krugu i predsjednik mu je silno vjerovao.

Govoreći u Alžiru, američki državni tajnik Entoni Blinken (Antony Blinken) kazao je da Putinu njegovi savjetnici ne daju tačne i cjelovite informacije.

- U vezi s predsjednikom Putinom, mogu vam ponoviti ono što sam rekao i ranije, jedna od Ahilovih peta autokracije je ta da u takvim sistemima nemate ljude koji moćnicima govore istinu ili uopće imaju mogućnost moćnicima govoriti istinu - kazao je Blinken i dodao:

- Mislim da to sada vidimo u Rusiji.

Rusi i dalje ne napreduju u ratu

Drugi američki dužnosnici su rekli da je Putinova rigidna izolacija tokom pandemije i spremnost da javno kazni svoje savjetnike koji ne dijele njegovo mišljenje, stvorila određeni stepen opreza ili čak straha među višim dužnosnicima ruske vojske. 

Oni vjeruju da Putin dobiva nepotpune ili suviše optimistične izvještaje o napredovanju ruskih snaga što je dovelo do nepovjerenja u njegove vojne savjetnike.

Putinovo neznanje pokazuje "jasan prekid u protoku tačnih informacija koje dolaze do ruskog predsjednika" prema riječima američkog dužnosnika koji je želio ostati anoniman kako bi govorio o deklasificiranim, ali još uvijek osjetljivim temama. 

Sada postoji "stalna napetost" između Putina i Ministarstva obrane, kaže dotični dužnosnik.

Procjena američke obavještajne službe također govori i o tome da Putin nema kompletna saznanja ni o tome koliko su za rusku ekonomiju doista štetne sankcije Zapada.

Rusi i dalje ne napreduju u ratu. Ne samo da su ukrajinske snage odbile ruske napade, nego su krenule i u kontranapade. Neki američki dužnosnici vjeruju da su viši ruski dužnosnici oprezni oko davanja istinitih procjena, možda se bojeći da će kao donositelji loših vijesti biti optuženi za podbačaje na bojnom polju.

Neki završili u kućnom pritvoru

Putin je dvojicu visokih obavještajnih dužnosnika navodno stavio u kućni pritvor jer su mu donosili netočne podatke uoči invazije, još nešto što se može pripisati klimi straha.

Zbog sve više dokaza o rastućoj Putinovoj frustraciji, američka je strana u posljednjih nekoliko sedmica sve uvjerenija da Putin ne dobiva prave podatke od svojeg Ministarstva obrane i najviših dužnosnika. 

Amerikanci vjeruju da je Putin doveden u zabludu i da mu njegovi visoko pozicionirani savjetnici nisu voljni reći istinu.