Putin: Klimatske promjene novi izazov za Rusiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je na godišnjoj konferenciji za novinare da niko ne zna šta je uzrok promjene klime i da se ne može utvrditi kakva je uloga ljudskog faktora. On je podsjetio da je temperatura u Rusiji porasla dva i po puta više nego u Evropi. "Ako počne da se topi led, posljedice mogu biti vrlo ozbiljne", rekao je Putin. Prema podacima UN, Rusija se nalazi na četvrtom mjestu po emisiji gasova, prodsjetio je Putin.

Odluka WADA-e nije u skladu sa zdravim razumom

Ruski predsjednik smatra da odluka Svjetske antidoping agencije /WADA/ da suspenduje rusku antidoping agenciju i sportiste nije u skladu sa zdravim razumom i međunarodnim pravom.

Putin je za odluku WADA o ruskim sportistima rekao da nije samo nepravedna, već i da se kosi sa zdravim razumom. Kako je rekao, Ruse kažnjavaju drugi put za istu stvar.

"Najveći broj sportista je čist, a kažnjavaju sve", rekao je ruski predsjednik na godišnjoj konferenciji za novinare.

On je podsjetio na ruske klizače koji su praktično jedini u svijetu koji izvode četvorostruke skokove. Po njegovom mišljenju, odlučili su da ih "počiste", prenio je "Spunik".

Putin je dodao da je uvjeren da je odluka WADA u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom.

Brine me izjava Zelenskog

Ruski predsjednik Vladimir Putin dotakao se i drugih tema , te izjavio da je Kijevu potreban direktan dijalog sa samoproglašenim republikama u Donjecku i Lugansku.

On je rekao da ga brine izjava ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog da bi Minski sporazumi mogli da budu revidirani.

"Ako se to dozvoli, situacija može ući u ćorsokak. Ključ za dogovor je zakon o specijalnom statusu Donbasa koji treba da bude implementiran u Ustav Ukrajine", rekao je ruski predsjednik, prenio je "Sputnik".

Putin je još dodao da će sastanak u "normandijskom formatu" biti aktuelan u aprilu ukoliko bude nekih pozitivnih promjena, a kako kaže, njih ima.

Na pitanje šta misli o Zelenskom, Putin je rekao da je nekorektno govoriti na taj način i o njemu i o drugim kolegama i da svi imaju i "pluseve i minuse“.

Putin je rekao da u Donbasu nema strane vojske, ali da ima plaćenika koji ratuju na obje strane. On je dodao da se tamo dobrovoljno nalaze državljani evropskih zemalja.

"Pokušaj da se silom riješi problem Donbasa neće dati rezultate", naglasio je Putin.

Rusija je zainteresovana za jačanje odnosa sa SAD

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da je proces opoziva predsjednika SAD Donalda Trampa unutarpolitička borba koja će se nastaviti i da su razlozi za nju "vještački".

"Demokrate koje su izgubile na izborima pokušavaju sada da na drugi način da dođu do rezultata", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao da su demokrate prvo iznosile optužbe vezano za Moskvu, ali se to nije potvrdilo, a sada su našli drugi povod - pritisak Trampa na Ukrajinu, prenio je "Sputnik".

Rusija je, napomenuo je Putin, zainteresovana za jačanje odnosa sa SAD i spremna da već sutra produži sporazum o kontroli raketnog naoružanja START 3.

"Ali za sada nema odgovora na naše prijedloge", rekao je ruski predsjednik.

Ustav je živi instrument koji treba da odgovara razvoju društva

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da je Ustav živ instrument koji treba da odgovara razvoju društva, ali da ne treba mijenjati njegov osnovni dio ili donositi novi vrhovni zakon.

"Postoje osnovne stvari koje su utvrđene i koje treba da realizujemo u cjelini, a one su sadržane u prvom poglavlju. Ono je, po mom mišljenju, neprikosnoveno", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Ostalo se, dodao je, na ovaj ili onaj način može mijenjati i o tome se vode diskusije.

"Razumijem logiku onih koji predlažu takve stvari. To je vezano za moguće proširenje prava parlamenta uz izvjesne izmjene prerogativa i predsjednika i Vlade. Sve se to može raditi poslije dobre pripreme i duboke diskusije u društvu, ali veoma pažljivo", ocijeno je Putin.

On je podsjetio da su se ranije promjene Ustava odnosile na broj mandata.

"Šta bi moglo da se uradi? Što se tiče mandata, da se izbaci ograničenje ’zaredom‘. Evo, vaš pokorni sluga je odslužio dva mandata zaredom, a onda otišao sa te dužnosti i imao ustavno pravo da se vrati na dužnost predsjednika zato što to više nije bilo dva mandata zaredom. Ali to zbunjuje neke naše politikologe i društvene aktiviste i vjerovatno bi se ono (ograničenje/)moglo ukloniti“, naveo je ruski predsjednik.

Odlično znam šta su interesi moje zemlje

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je, na pitanje novinara BBC-a kako komentariše to što je britanski premijer Boris Johnson na svakakve načine govorio o njemu, poredeći ga, čak, i sa likovima iz Harry Pottera, da je navikao na svakakve komentare na svoj račun i da ga to ne uznemirava.

"Odlično znam šta su interesi moje zemlje i ma ko i ma šta mi govorio to nema nikakav značaj u odnosu na fundamentalne zadatke Rusije", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Na optužbe da se Rusija miješa u političke procese u Britaniji, Putin kaže da nikakvog miješanja nema, prenio je "Sputnik".

"Mnogo puta smo sa zvaničnih mjesta čuli ocjene onoga što se dešava u Rusiji i drugim zemljama, da li je to miješanje ili ne? I mi imamo na to pravo, ako smatrate da je to miješanje onda tako i mislite, ali nikakvog miješanja nema", rekao je Putin.

Ruski lider vjeruje da je Britanija zainteresovana za saradnju sa Rusijom, uključujući investitore i preduzeća koja posluju u Rusiji.

"Mi ih smatramo ne samo partnerima, nego i prijateljima", rekao je on.

Putin je još jednom čestitao Johnsonu na izbornoj pobjedi i izrazio uvjerenje da će britanski premijer realizovati svoje namjere u vezi sa Brexitom.

Ove godine, za Putinovu veliku konferenciju za novinare akreditovano je rekordnih 1.895. novinara. Tradicionalno, najviše njih je iz ruskih regionalnih medija.

Ruski predsjednik je prvu veliku konferenciju za medije održao 2001. godine. Ona je trajala oko 90 minuta i prisustvovalo joj je 500 novinara.

federalna.ba/Srna