Putin: Mejova zauzela oštar stav po pitanju trovanja agenta, Rusija nije imala agresivne namjere

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je želio unapređenje odnosa sa Velikom Britanijom koji su zategnuti nakon slučaja trovanja bivšeg agenta KGB Sergeja Škripalja i njegove kćerke u Salzberiju, ali da je premijer Tereza Mej (Theresa May) zauzela oštar stav o tom pitanju.

Putin je potvrdio da je sa Mejovom razgovarao o toj temi, ali nije objavio druge detalje osim da je negirao da je Rusija imala agresivne namjere prema bilo kome.

- Ona je svoj stav izrazila na oštar način i to je istina - rekao je Putin, koji se sa britanskim premijerom sreo jučer na samitu Grupe G20 u Osaki.

On je ocijenio da je susret bio mali, ali pozitivan korak u pravom smjeru, te izrazio uvjerenje da je potrebna obnova punih odnosa između dvije zemlje.

Iz kancelarije britanskog premijera saopćeno je da je ona od Moskve tražila da isporuči osumnjičene Ruse koje London krivi za trovanje Škripaljevih u martu prošle godine.

Rusija je u više navrata negirala umiješanost.

Ruski predsjednik je na konferenciji za novinare poslije samita istakao i da je tokom susreta sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Donaldom Trumpom) dominiralo pitanje ukrajinskih mornara koje su ruske snage zarobile 2018. godine u Kerčkom moreuzu.

Moskva optužuje mornare za ilegalan ulazak u ruske vode.

Putin je dodao da sudbina mornara još nije odlučena i da se čeka odluka suda, prenosi Avaz.

Izvor: