Putin potpisao zakon koji bivšim ruskim predsjednicima daje imunitet od krivičnog gonjenja

Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak zakon kojim će bivšim predsjednicima biti dodijeljen doživotni imunitet nakon napuštanja funkcije predsjednika.

 

Nacrt zakona, koji je objavljen u utorak, daje bivšim predsjednicima i njihovim porodicama imunitet od krivičnog gonjenja za zločine počinjene tokom njihovog života.

Također, prema tom zakonu, bivši predsjednici Rusije neće moći biti podvrgnuti policijskim ispitivanjima i istragama, a policiji neće biti dozvoljeno da vrši pretres njihovih domova.

Prije donošenja ove odluke bivši predsjednici bili su pošteđeni krivičnog gonjenja samo za djela koja su počinili tokom trajanja mandata.

Ono što je također novost u novom zakonu jeste da postoji mogućnost ukidanja imuniteta nekom bivšem predsjedniku, samo ukoliko je optužen za veleizdaju ili druga teška krivična djela.

Bivšim predsjednicima će izglasavanjem novog zakona biti omogućeno da imaju mjesto u Gornjem domu Parlamenta, koje također nudi imunitet.

Novi zakon dio je ustavnih promjena koje su odobrene već ranije tokom godine, a tiču se mogućnosti ostanka Vladimira Putina na vlasti do 2036. godine.