Putin priznao da sankcije stvaraju probleme Rusiji

sadf

Ruski predsjednik Vladimir Putin sudjelovao je na virtualnom sastanku o ekonomskim i razvojnim pitanjima ruskih arktičkih teritorija i sjevernomorske rute.

- Provedba projekata u arktičkoj zoni Ruske Federacije ne može se odgoditi zbog pritiska sankcija, naprotiv, potrebno je povećati tempo njihove provedbe - rekao je Putin.

- Sada, uzimajući u obzir razna vanjska ograničenja i pritiske sankcija, moramo obratiti posebnu pažnju na sve projekte i planove koji se odnose na Arktik. Ne odgađati ih, ne pomicati ih u stranu - dodao je.

Određene poteškoće

Rekao je da se zadaće Rusije na Arktiku prije svega tiču socijalne sfere te da "najosjetljivija pitanja za građane uvijek trebaju biti u središtu pažnje vlasti".

- A u ekstremnim uslovima na Arktiku govorimo o zdravlju, sigurnosti ljudi, životnoj podršci cijelih gradova i mjesta - rekao je Putin.

Posebno se osvrnuo na zapadne sankcije i na posljedice tih sankcija premda se nije direktno osvrnuo na situaciju u Ukrajini.

Naveo je da je sada, "kao rezultat djelovanja neprijateljskih zemalja, prekinut niz transportnih i logističkih lanaca" te kako neke strane kompanije "ne ispunjavanju svoje ugovorne obveze ili ih ne ispunjavaju u potpunosti".

- Naravno, u sadašnjoj situaciji to nam stvara određene poteškoće, ali imamo sve resurse i sve mogućnosti da brzo pronađemo alternativna rješenja te dugoročno dodatno osnažimo našu nezavisnost od vanjskih faktora. Izuzetno važan zadatak - rekao je Putin.

Nove mogućnosti

No ruski predsjednik obratio se Zapadu, rekavši da je "odbijanje normalne saradnje zapadnih zemalja s Rusijom jednako naštetilo evropskim zemljama i SAD-u".

Putin je rekao da, premda Rusiji štete zapadne sankcije, to je otvorilo "nove mogućnosti za slanje energetskih resursa u zemlje gdje su ti resursi stvarno potrebni".

Potom se ponovno osvrnuo na projekte na Arktiku.

- Rusija je otvorena za zajednički rad sa svim zainteresiranim partnerima kako u okviru sadašnjih tako i budućih programa i projekata na Arktiku -  rekao je šef države. "Mi na Arktik ne gledamo kao na polje geopolitičkih spletki, već kao na teritorij dijaloga, stabilnosti i konstruktivne suradnje", dodao je te naglasio važnost provedbe prioritetnih investicijskih projekata na Arktiku, o čemu uvelike ovise daljnji razvoj arktičkih regija i dobrobit njihovih stanovnika te ispunjavanje obaveza Rusije prema odgovornim poslovnim partnerima.

Ruska suradnja s drugim zemljama Arktičkog vijeća - Kanadom, Danskom, Finskom, Švedskom, Norveškom, Islandom i SAD-om - drastično je narušena od početka ruske invazije u Ukrajini.