Putin traži pismene garancije od SAD i NATO-a

Foto: Agencije
Vladimir Putin ranije je pozvao NATO da prihvati suštinske pregovore kako bi Rusiji dobila "pouzdane i dugoročne sigurnosne garancije"..

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je tokom razgovora s predsjednikom Finske Saulijem Ninistom naglasio da je neophodno da SAD i NATO pruže pismene garancije Moskvi da se alijansa neće širiti dalje na istok prema Rusiji u skladu s nedjeljivim sigurnosnim načelima, saopšteno je danas iz Kremlja.

- Predsjednik Putin je ponovo istakao da je neophodno da se bez odlaganja pokrenu pregovori sa SAD i NATO kako bi se postigao sporazum o davanju međunaronih pravnih garancija Moskvi kojima se odbacuje dalja ekspanzija sjevernoatlantske alijanse na istok i raspoređivanje sistema naoružanja na teritoriji Ukrajine i drugih susjednih zemalja kojima bi mogla biti ugrožena bezbjednost Rusije - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

U saopštenju Kremlja se podvlači da je ruski lider naglasio da bi ovaj potez bio u potpunosti u skladu s nedjeljivim sigurnosnim načelima ugrađenim u Završni akt konferencije u Helsinkiju 1975. godine i povelje usvojene u Istanbulu 1999. godine.

U tom kontekstu, ruski lider je izrazio podršku inicijativi predsjednika Finske Ninista da se 2025. godine organizuje samit povodom 50. godišnjice Helsinške konferencije o sigurnosti i saradnji u Evropi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je pozvao NATO da prihvati suštinske pregovore kako bi Rusiji dobila "pouzdane i dugoročne sigurnosne garancije", jer, prema njegovim riječima, Rusija želi pravno obavezujuće garancije zbog toga što zapadne zemlje nisu poštovale svoja usmena obećanja i obaveze.

Putin je rekao francuskom kolegi Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) tokom današnjeg telefonskog razgovora da Moskva želi hitne razgovore sa zapadnim zemljama kako bi se zaustavilo dalje širenje NATO-a na istok, saopštio je Kremlj.

- Ruski predsjednik je naglasio važnost hitnih međunarodnih pregovora, kako bi se dobile garancije koje bi spriječile dalje širenje NATO-a na istok i raspoređivanje naoružanja u susjednim državama, prije svega u Ukrajini, što je prijetnja za Rusiju - naveo je Kremlj, prenosi Reuters.

Putin je iznio sličan zahtjev tokom razgovora s predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom (Joseph Biden) putem video-linka prošle sedmice, ali i tokom telefonskog razgovora s premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom (Johnson) u ponedjeljak.