Putujete u Austriju? Čeka vas novina kada su u pitanju vinjete

.

Već je nekoliko mjeseci poznato kako su Austrijanci, da bi omogućili povoljniji prolaz kroz svoju zemlju, uveli i dnevnu vinjetu koja košta 8,60 eura. Međutim, od 22. novembra takva, a i sve ostale vinjete, bit će dostupne i kao digitalne. To znači da vinjetu više neće biti potrebno fizički lijepiti na vjetrobran automobila, već će vaš registarski broj biti zabilježen u sistemu, a provjera se radi automatski.

Ono što je sjajno u tom sistemu je činjenica kako je vlasnik vinjete korisnik vozila. Drugim riječima, ako tokom trajanja vinjete promijenite automobil i registraciju - što nije rijedak slučaj kod ljudi koji koriste službene automobile - u sistemu možete aktuelnu vinjetu prenijeti na novu registraciju. Doduše, to će vas koštati 18 eura, ali kako je cijena godišnje vinjete 96,40 eura, to se apsolutno isplati.

Također, u aplikaciji preko koje možete kupiti vinjetu moguće je programirati i njeno automatsko produženje, što eliminira nerijedak slučaj da se u novoj godini jednostavno zaboravi kupiti nova vinjeta.