Qatar Airways pojačava liniju za Sarajevo, pokazali interes i za Tuzlu

Qatar Airways ovog ljeta planira povećati broj letova prema zemljama bivše Jugoslavije.

Qatar Airways ovog ljeta planira povećati broj letova prema zemljama bivše Jugoslavije pa će tako na liniji Doha - Sarajevo umjesto Airbusa A320 sa 144 mjesta letjeti Airbus A321 sa 182 mjesta. Letovi će se obavljati četiri puta sedmično u kombinaciji oba aviona.

"Plan nam je povećati broj letova za Sarajevo i uvesti veći Airbus A321", rekao je direktor Qatar Airwaysa Akbar al Baker.

U međuvremenu, generalni direktor aerodroma u Tuzli Rifet Karasalihović je rekao da je Qatar Airways pokazao interesovanje za saradnju.

"Tako prije svega možemo postati alternativa Sarajevu u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova i kasnije vidjeti koje su mogućnosti za uspostavljanje redovnih letova", kazao je Karasalihović.

Kompanija je unaprijedila dnevne letove za Beograd i uvela dodatna četiri sedmična leta za glavni grad Srbije, što je ukupno 11 letova sedmično između Srbije i Katara. Od jula Qatar Airways planira unaprijediti letove na liniji Doha - Skoplje koja će se kombinovati s avionima A320 i A321.

"Smatramo da je potrebno pružiti više usluga na Balkanu, s pet zvjezdica, kako i zaslužuje. Zato se fokusiramo na takva tržišta s velikim mogućnostima koja imaju koristi od obje strane. Nastavit ćemo da tražimo mogućnosti u ovom regionu", kazao je glavni komercijalni službenik Qatar Airwaysa Ehab Amin.

Direktor ove kompanije Al Baker je istakao da region Zapadnog Balkana raste i da bilježi ekonomski rast.

Zagreb ostaje najčešća destinacija Qatar Airwaysa u bivšoj Jugoslaviji s ukupno dva leta dnevno, a aviokompanija razmatra povećanje kapaciteta na ruti sljedeće godine.

Uprkos interesovanju za Ljubljanu, glavni grad Slovenije nije uključen u planove ove aviokompanije za 2018. i 2019. godinu.