Ismar Cerić: Rad nedjeljom u Bihaću mora biti motivisan i prilagođen porodicama radnika

Saopštenje predsjednika Gradskog odbora Nezavisnog bloka Bihać povodom tačke dnevnog reda Gradskog vijeća Bihać o radu nedjeljom u trgovačkim centrima.

 “Zabrana rada nedjeljom nije dobila potrebnu većinu glasova na Gradskom vijeću Bihać, što u osnovi produbljuje pretpostavku da na postojećem stanju mnogi još više mogu profitirati na uštrb nezaštićenih radnika. Apsolutno se slažem da pored državnih i vjerskih praznika, rad treba biti zabranjen i nedeljom.

U izuzetnim situacijama, pri tom mislim na turisticku sezonu, ako za to postoji potreba za rad nedeljom, onda i taj rad treba da je stimulisan sa barem 50% vise u odnosu na normalan radni dan, prenosi Nezavisniblok.ba.

Suštinski, kao predsjednik Gradskog odbora Nezavisnog bloka Bihać, zastupam stav da se regulative višeg nivoa svakako moraju poštivati i oko toga nema dileme. U skladu sa regulativama Federacije Bosne i Hercegovine kroz zakonodavstvo o radu i zakonodavstva namijenjena privrednicima, lokalnim zajednicama se svakako daje sloboda da urede određene oblasti u skladu sa potrebama tržišta. Pri tome se moraju poštivati i prava radnika ali se moraju poštivati i potrebe prava porodica tih radnika.

Ko to danas od poslodavaca adekvatno misli na majke, na porodilje, na odgajanje djece i na njihove potrebe?

Ako jedna lokalna zajednica želi imati pozitivan imidž, a mi to Bihaću itetako želimo, onda se ova oblast mora urediti na adekvatan način,” izjavio je Ismar Cerić, predsjednik Gradskog odbora Nezavisnog bloka Bihać povodom sjednice Gradskog vijeća Bihać održane 16.07.2019. godine i tačke dnevnog reda koja je tretirala radno vrijeme nedjeljom u bihaćkim trgovačkim centrima.

(Press služba)