Radanović: "Migrantski centar ne može biti u srpskom selu"

dvsfsd
BIHAĆ - Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH izričito je protiv toga da se na lokalitetu sela Lipa, između Bihaća i Bosanskog Petrovca, izgradi prihvatni centar za migrante.

Predsjednik ovog odbora Đorđe Radanović izjavio je kako je neprihvatljiva takva odluka koju je prije nekoliko dana donijela Operativna grupa za migrantsku krizu USK, te istakao kako se neprestano potencira izmještanje migranata u sela u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo.

"Ne može biti smješten migrantski centar u srpsko selo, jer je to kršenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i kršenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu FBiH, koji tretira da se na poljoprivrednom zemljištu ne može napraviti ništa drugo osim da ono služi za razvoj poljoprivrede", istakao je Radanović. Prema njegovim riječima, cilj ovakvih odluka je isključivo politički i njima se želi otežati ionako težak život malobrojnih srpskih povratnika koji su se vratili svojim kućama.

Operativna grupa za migrantsku krizu USK je prije nekoliko dana zatražila od Ministarstva sigurnosti BiH i međunarodnih organizacija da se započnu aktivnosti na formiranju novog prihvatnog centra kako bi se rasformirali centri "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši. Premijer USK Mustafa Ružnić izjavio je kako su se dogovorili s gradom Bihaćem da se krene u pripremu lokacije na području sela Lipa, o čemu su se već ranije izjasnile tamošnje gradske vlasti.

Prvi čovjek tog grada Šuhret Fazlić istakao je kako je situacija s migrantima alarmantna i da u ovome trenutku najveći problem predstavljaju oni koji borave van prihvatnih centara, a procjene su kako ih ima više od 2.000. "Mi ćemo već krenuti s aktivnostima na Lipi kako bi se tamo najprije izmjestili ovi migranti koji nemaju smještaj, a potom ćemo tamo dislocirati ove koji sada borave u 'Biri'. Ukoliko izostane podrška državnih vlasti i međunarodnih organizacija, u ove aktivnosti krenućemo samostalno i vlastitim sredstvima, jer građani Bihaća ne mogu više izdržati pritisak migranata, kojih je svakim danom sve više", istakao je Fazlić.